Kvinnors och mäns val av högskoleutbildning är klart könsbundna. De kvinnodominerade utbildningarna kännetecknas av låg status och låg lön i samhället, medan de mansdominerade utbildningarna -- främst inom tekniska yrken -- kännetecknas av högre status och högre lön.
Se på innehållet!
Den viktigaste åtgärden för att påverka de könsbundna valen till högskolan är att se på innehållet i de olika utbildningarna. Vid högskolan i Luleå har t.ex. andelen kvinnor på vissa tekniska utbildningar ökat genom att utbildningen har breddats i riktning mot samhällsvetenskapen.
Lärarutbildningen viktig
Lärare och handledare inom högskolan behöver kunskap i jämställdhets- och könsrollsfrågor. Det är särskilt viktigt inom det pedagogiska området, då lärarens attityder till flickor och pojkar har stor betydelse. Resurserna som läggs på utbildning i jämställdhet är klart underdimensionerade i lärarutbildningarna.
Påverka valen -- och värderingarna!
Åtgärder för att påverka de könsbundna och traditionella valen till högskolan lyser med sin frånvaro i årets budgetproposition.
Vi kan notera att rödpennan strukit utbildningsministerns tidigare uttalade ambitioner att utreda bl.a. hur snedrekryteringen och de traditionella yrkesvalen kan brytas.
Regeringen tycks uppenbarligen blunda för att det behövs insatser för att minska de könsbundna valen och att man i denna strävan främst bör ändra innehållet och värderingen av de kvinno- resp. mansdominerade utbildningarna.
Utbildningsinsatser i jämställdhets- och könsrollsfrågor behövs till både studenter och lärare/handledare samt SYO- funktionärer för att skapa en större medvetenhet i dessa frågor.
Kvinnors forskning och kvinnoforskning
De kvinnliga studenterna är i majoritet inom grundutbildningarna men i minoritet inom forskningen. Rekryteringen av kvinnor till forskningen måste uppmärksammmas och särskilda insatser göras för att stimulera kvinnor att söka forskarutbildning. Den manliga normen inom vetenskapen måste brytas för att kvinnorna skall känna sig välkomna inom forskarsamhället. Utbyggnaden av doktorandtjänster är ett steg i rätt riktning för att undanröja en del praktiska problem med att kombinera forskning med familjebildning.
När det gäller den ämnesspecifika kvinnoforskningen är det positivt att det under budgetperioden inrättas tre professurer med kvinnovetenskaplig inriktning.
Fora- och centraorganisationerna inom kvinnoforskning på universitet och högskolor får anslag till sin verksamhet och Forskningsrådsnämnden får anslag till kvinno- och jämställdhetsforskning. Allt detta är bra men anslagen är otillräckliga.
Kvinnoforskningen behöver mer resurser för att inte vara ett ämne i marginalen. Forskningsråden och forskningsrådsnämnden bör inom ramen för sina tillgängliga resurser prioritera kvinnoforskningen i sin verksamhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att innehållet i framför allt pedagogisk sektor och teknisk utbildning bör ses över ur jämställdhetsaspekt,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ökade insatser bör göras vad gäller utbildning i jämställdhet för såväl elever och lärare som SYO-funktionärer,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att särskilda insatser bör göras för att stimulera kvinnor att söka forskarutbildning,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den ämnesspecifika kvinnoforskningen bör ges ökade resurser inom tillgängliga ramar,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kvinnoforskning bör vara ett prioriterat ämne inom forskningsråden och forskningsrådsnämnden.
Stockholm den 23 januari 1991 Gullan Lindblad (m) Barbro Westerholm (fp) Gunilla André (c)