Pedagogisk forskning pekar på behovet av undervisningssätt och inlärningssituationer som ger impulser och engagemang till båda hjärnhalvorna. Dagens skola har emellertid i sitt arbetssätt en väl ensidig inriktning mot ett engagemang av den vänstra hjärnhalvan, som är utpräglat sorterande, analytisk, logisk och språklig.
Lärarna är i alltför hög grad hänvisade till att på egen hand skapa en undervisningssituation med ett friare arbetssätt som låter de praktiskt-estetiska-skapande ämnena på ett naturligt sätt integreras som en pedagogisk metod inom all undervisning.
Särskilt angeläget förefaller detta vara just nu, när skolstarten ska göras flexibel, så att alla barn får rätt att börja skolan det år de fyller sex. Någon har sagt att oron för att barnen inte är skolmogna vid sex års ålder är mindre berättigad än oron för att skolan inte är mogen att ta emot 6-åringar. Och säkert är att det med flexibel skolstart kommer att krävas större kunskaper om barns behov och större insikter i vilka förutsättningar som är viktiga för barns utveckling. Kraven kommer också att öka när det gäller inslag av kreativa uttryckssätt och utrymme för barns sociala och kulturella behov.
En konsekvens av forskning och erfarenheter på detta område satta i relation till målen i Lgr 80 innebär att förändringar måste göras i skolans arbetssätt. Men också att lärarna i sin utbildning och fortbildning måste få förbättrade möjligheter att fullfölja målen.
Ett första viktigt steg för att nå målen bör vara att titta på den undervisning lärarna får vid lärarhögskolan. Utbildningen måste ge den blivande läraren förutsättningar för ett skapande och integrerat arbetssätt som i den dagliga arbetsmiljön erbjuder eleverna inlärningstillfällen och ett inlärningsklimat som genomsyras av en helhetssyn på eleverna.
I dag sker uttagning till grundskolans lärarutbildning i huvudsak enbart utifrån betyg. Vid rekrytering av nya lärarkandidater med allsidig kompetens kan det visa sig viktigt att fästa avseende och värdera även andra kunskaper och erfarenheter än de teoretiska. Det kan därför finnas anledning att överväga att se över intagningskriterierna till lärarutbildningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om innehållet i lärarutbildningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av intagningskriterierna till lärarutbildningen.
Stockholm den 25 januari 1991 Sylvia Pettersson (s) Ingegerd Sahlström (s) Ingrid Andersson (s) Maj Britt Theorin (s)