I propositionen 1989/90:90 om forskning betonas betydelsen av forskning vid de mindre och medelstora högskolorna. Samverkan med högskolor med fakultetsorganisation ses som det huvudsakliga medlet att garantera forskningens kvalitet. Ett försiktigt erkännande ges åt den betydelse forskning vid de mindre och medelstora högskolorna kan ha för regional utveckling.
Under utbildningsdepartementets huvudtitel föreslår regeringen i årets budgetproposition en begränsad ökning av de mindre och medelstora högskolornas anslag för forskning. Avsikten är att högskolorna skall kunna planera sin verksamhet och börja bygga upp den under den kommande treårsperioden. Vid periodens slut skall resultatet utvärderas för att ligga till grund för mer slutliga ställningstaganden till hur forskningen vid de mindre och medelstora högskolorna skall organiseras under 1990-talet.
Förslagen utgör steg i rätt riktning. De nya resurser som föreslås är emellertid otillräckliga. De räcker inte för att ge realistiska möjligheter att utnyttja högskolornas inneboende kapacitet att bidraga till ökad rekrytering till forskarutbildning och själva bedriva forskning. De är också så små att fördelningen av den totala resursförstärkningen till forskningen i själva verket innebär en förstärkt centralisering av forskningen till de stora universitetsorterna.
Högskolorna i Gävle-Dalaregionen har under senare år inlett ett brett samarbete under arbetsnamnet Bergslagshögskolan Norr. Lantbruksuniversitetets enhet i Garpenberg och Statens institut för byggnadsforskning i Gävle ger möjligheter till en konstruktiv uppbyggnad av forskning i samverkan med redan existerande, statliga forskningsinstitutioner.
Flera statliga verk inom området fysisk planering -- teknisk infrastruktur är lokaliserade till regionen. Det ger möjligheter till en samverkan som bidrar både till uppbyggnad av högskolornas forskning och till förstärkning av verkens kompetensförsörjning.
För att fullt ut kunna utnyttja de möjligheter denna situation innehåller, behöver emellertid högskolorna i Falun/Borlänge och Gävle/Sandviken tillföras resurser i nivå med högskolorna i Örebro, Växjö och Karlstad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förutsättningarna för högskolorna i Gävle-Dalaregionen att själva kunna bedriva forskning.
Stockholm den 24 januari 1991 Arne Mellqvist (s) Bengt-Ola Ryttar (s) Iréne Vestlund (s) Ove Karlsson (s) Leo Persson (s)