När ''Bergslagspaketet'' kom valde högskolan i Falun/Borlänge att använda bl.a. detta till att starta två nya ingenjörslinjer i stället för att ge kortare kurser. Genom att på detta sätt utnyttja medel för fristående kurser till att driva lokala linjer har inte utbudet av kortare kurser varit så stort.
De nya ingenjörslinjerna introducerades 1988 och högskolan, som var med i försöksverksamheten, har nu fem linjer i kursutbudet. Vid försöksverksamhetens slut 1993 ska alla lokala linjer vara nedlagda och ingenjörerna utbildas enligt den nya ingenjörsutbildningen.
Skolans medel för fristående kurser som hittills använts till längre linjeutbildningar minskas enligt propositionen nu kraftigt, medan de högskolor som använt dem huvudsakligen till kortare fristående kurser, får behålla dem, eftersom inga lokala linjer finns att samordna. Den injektion som ''Bergslagspaketet'' var avsedd att vara får därmed mindre verkan.
I budgetpropositionen minskas anslagen för dessa utbildningar med drygt 800 000 kr. per indragen linje. Om indragningen halverades skulle högskolan kunna fortsätta att utveckla sina utbildningar. Som exempel startar i höst en 80-poängsutbildning till ingenjör på halvfart i Ludvika. Den är avsedd för redan yrkesverksamma ingenjörer. Liknande utbildningar planeras i andra delar av länet. De är av stor vikt i det arbetsmarknadsmässiga läget och med den utbildningsprofil vårt län har, men om medelsindragningen sker i den utsträckning som föreslås i propositionen, kan projekten inte genomföras. Det är därför angeläget att förutsättningarna för att vidareutveckla och genomföra de ovan nämnda utbildningarna snarast möjligt förbättras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förutsättningarna för att vidmakthålla utbildningen inom lokala linjer/fristående kurser.
Stockholm den 24 januari 1991 Arne Mellqvist (s) Bengt-Ola Ryttar (s)