Hösten 1987 började en baskurs i teologi i Härnösand. Uppsala universitet svarade för utbildningen på distans. Baskursen gick på ''halvfart'' och var ursprungligen avsedd för 20 studerande. Inte mindre än ett 90-tal sökte få vara med, varför kursen utökades till 40 platser. De kom från de vidsträckta Norrlandsstiften Luleå och Härnösand men även från Ärkestiftet och Västerås stift. Parallellt med denna utbildning anordnade Uppsala Universitet motsvarande utbildning vid Umeå Universitet och vid Universitetet i Linköping.
1990 var det aktuellt att åter anordna en teologisk basutbildning på distans i Härnösand. Efter vissa överläggningar med Uppsala Universitet erbjöds stiftsstyrelsen i Härnösand att köpa utbildningen, vilket också skedde. Samtidigt anordnade Uppsala Universitet även nu motsvarande utbildning vid Umeå Universitet och vid Universitetet i Linköping -- men nu som reguljär utbildning!
Prästbristen är markant framför allt i de stora glesbygdsstiften i Norrland med drygt hälften av Sveriges yta inom sina gränser. I Härnösands stift fattas just nu över 40 präster. Många församlingar får förlita sig till emeritie- präster, som gör en enastående insats och hjälper till allt vad tid och krafter tillåter. Detta kan inte fortsätta hur länge som helst. Församlingarna måste få sina prästtjänster tillsatta.
Även skolorna har stor brist på behöriga lärare i religionskunskap. I Härnösands stift finns åtskilliga skolor, där f.n. ingen lärare som undervisar i religionskunskap har föreskriven behörighet i ämnet. Det torde vara på liknande sätt också på annat håll.
I en tid med växande intresse för andliga frågor är det viktigt att förkunnelse och undervisning förankras i faktiska kunskaper. Där kunskapen är dålig ökar risken för exploatering av människors andliga behov. Lärare och präster har här en betydelsefull uppgift. Då det råder brist på behöriga lärare och präster är det mycket angeläget att utbudet av teologisk undervisning på högskolenivå breddas. Där är den inledningsvis nämnda distansundervisningen i Härnösand intressant och viktig.
Man strävar målvetet efter att lägga ut högre utbildning vad gäller medicinska och tekniska ämnen på olika håll i vårt land.
Det är nu viktigt att också tillgodose de behov som finns ifråga om teologiska och andra humanistiska ämnen. Studier nära hemorten på s.k. halvfart ger dem en chans, som eljest av ekonomiska eller familjeskäl inte skulle kunna komma ifråga. Det finns f.ö. fullständig teologisk utbildning endast på två ställen i vårt land: i Uppsala och i Lund.
Det finns ett stort behov av en kontinuerlig fortsättning av teologutbildning i Härnösand, till att börja med en permanentning av baskursen där. Det skulle betyda en viktig förstärkning ifråga om rekryteringsmöjligheterna i ovan nämnda bristyrken i Härnösands stift och i hela Norrland, något som är svårt att åstadkomma på annat sätt. Såväl Härnösands kommun som stiftsstyrelsen i Härnösands stift anser att en teologisk baskurs samt fördjupningsutbildning fortsättningsvis anordnas med början hösten 1992 i Härnösand i samarbete med Högskolan i Sundsvall/Härnösand. Vi delar stiftsstyrelsens och kommunens uppfattning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av fortsatt teologutbildning i Härnösand i samarbete med högskolan i Sundsvall--Härnösand.
Stockholm den 24 januari 1991 Stina Eliasson (c) Martin Olsson (c) Eva Björne (m) Sigge Godin (fp) Görel Thurdin (c) Ingrid Hemmingsson (m) Roy Ottosson (mp) Jan Jennehag (v) Eva Goe s (mp)