Politiska representanter för Göteborgs kommunstyrelse, Bohuslandstinget och Göteborgs och Bohus Läns Vårdskoleförbund har skrivit till regeringen i december 1990 och begärt förhandlingar som syftar till att staten skall vara huvudman för vårdhögskolan i Göteborg.
I skrivelsen framför de starka skäl för sin begäran. De skriver bl.a. ''att studentperspektivet är det centrala. Det skall finnas en rak väg från grundutbildning till forskarutbildning. Vårdhögskolan skall därför omfatta en fullständig högskolas alla verksamheter; grundutbildning (inklusive yrkesspecifik påbyggnadsutbildning), överbryggande utbildning som ger kompetens för forskarutbildning och forskning och utvecklingsarbete''.
Utvecklingen inom den kommunala vårdhögskolan har skett i nära samverkan med universitetet i Göteborg, främst de medicinska och samhällsvetenskapliga fakulteterna. Av vårdhögskolans utbildningar har flertalet en naturlig anknytning till ämnen och institutioner vid universitetet. Det gäller arbetsterapi och sjukgymnastik som har anknytning till medicinsk rehabilitering, hörselvård anknyter till audiologi, tandhygien till odontologi m m.
En professur vid universitetet i klinisk vårdforskning med verksamheten förlagd till vårdhögskolan är under tillsättning.
Vårdhögskolan har ett antal disputerade lärare som medverkar i olika forsknings- och utvecklingsprojekt i samarbete med universitetet, sjukvården och de sociala omsorgerna. Lärarnas kompetensutveckling är, tillsammans med utveckling av utbildningsstrukturen, det mest prioriterade området i vårdhögskolans utvecklingsarbete.
Vårdhögskolans organisation har successivt anpassats till universitetets. Institutioner har bildats som leds av prefekter och institutionsstyrelser. Av kommunalrättsliga skäl har styrelserna enbart en rådgivande funktion.
Allt eftersom samarbetet mellan universitetet och vårdhögskolan blir alltmer omfattande och djupgående framträder det delade huvudmannaskapets nackdelar allt tydligare. Olikheterna i regelsystemen motverkar ett effektivt och rationellt utnyttjande av de samlade resurserna.
Huvudmannaskapsutredningen ansåg i sitt slutbetänkande 1981 att all högskoleutbildning skulle vara statlig. Av ekonomiska skäl har utredningens förslag hittills inte legat till grund för beslut. Vi anser att det finns starka skäl för att selektivt överföra huvudmannaskapet för vårdhögskolan i Göteborg till statligt huvudmannaskap. På sikt får på så sätt universitetet i Göteborg erfarenheter som kan komma alla högskolor till del vid en framtida förändring av huvudmannaskapet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överförandet av huvudmannaskapet för vårdhögskolan i Göteborg till staten.
Stockholm den 23 januari 1991 Margitta Edgren (fp) Ingela Mårtensson (fp)