För att bedriva fastighetsmäklarverksamhet krävs enligt lag (1984:81) om fastighetsmäklare att man är registrerad hos länsstyrelsen. För registrering krävs bl.a. tillfredsställande utbildning, vilket betyder utbildning i fastighetsrätt, fastighetsförmedling, byggnads- och värderingsteknik samt företagsekonomi enligt av skolstyrelsen fastställda läroplan för Komvux.
Mäklarna utbildas i dag främst genom studier vid Komvux på olika orter i landet eller genom korrespondensstudier hos Mäklarsamfundet. All examination sker vid Komvux. Den av Skolöverstyrelsen fastställda läroplanen omfattar 340 lektioner, vilket sägs motsvara ca. 12 högskolepoäng, uppdelade på ovan nämnda ämnen. Praktik på 50 timmar hos registrerad fastighetsmäklare bör ingå i utbildningen.
Förutom den författningsreglerade utbildningen sker viss internutbildning i mäklarkretsar och då i regel i någon branschorganisations regi, både på nationell och regional nivå.
Riksdagen har för några år sedan fattat ett beslut om översyn av mäklarlagen med inriktning att denna skulle skärpas. Vid riksdagsbehandlingen framfördes bl.a. att den nuvarande utbildningsnivån var otillräcklig.
En översyn av fastighetsmäklarlagen har påbörjats inom justitiedepartementet och den kommer att vara avslutad våren 1991. Till de viktigaste frågorna som skall behandlas hör tillsynen av mäklarverksamheten och finansiering av denna tillsyn. Utbildning av fastighetsmäklare är en annan viktig fråga, som kommer att behandlas med förtur. Förslag om detta kan väntas under de närmaste månaderna. Tanken är att åstadkomma en central prövning för hela landet som avslutning av de utbildningar till fastighetsmäklare som finns.
De statliga verken i Gävle tillsammans med högskolan Gävle-Sandviken har en stor kompetens rörande de olika moment som ingår i dagens mäklarutbildning och inom de områden där man kan se ett behov av ytterligare utbildning.
Centralnämnden för fastighetsdata, CFD, har i stort sett alla landets mäklare som kunder genom någon form av terminalanslutning. Särskilt på videotexsidan är mäklarna en stor grupp. Många mäklare har genomgått utbildning vid CFD i samband med att de skaffat en koppling till fastighetsdatasystemet. CDF:s kontakter med mäklare rör, förutom informationssökning, registerinnehåll, inskrivningsrätt och teknikfrågor. Viss utvecklingsverksamhet, bl.a. angående värdering av fastighet, är också aktuell. Lantmäteriverkets, LMV, direkta kontaktpunkt med fastighetsmäklarna rör sig främst runt byggnadsteknik, som knyter an till mäklarnas verksamhet. Högskolan Gävle-Sandviken bedriver sedan några år en fördjupningsutbildning inom fastighetsekonomi som en del av ekonomiutbildningen. Denna utbildning har en inriktning mot fastighetsförvaltning och en hel del beröringspunkter med mäklarnas utbildning och verksamhet.
I avvaktan på eventuella förändringar i kravet på mäklarutbildning får man inrikta sig på frivillig vidareutbildning på högskolenivå. Utbildningen kan göras som en naturlig påbyggnad på mäklarnas författningsenliga grundutbildning och bedrivas som distansutbildning.
Den samlade kompetensen som finns i Gävle talar starkt för att den planerade mäklarutbildningen placeras vid högskolan i Gävle-Sandviken. Det är även viktigt att snarast möjligt konkretisera utbildningens innehåll.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mäklarutbildningen och dess placering vid högskolan i Gävle-Sandviken.
Stockholm den 23 januari 1991 Olle Östrand (s) Axel Andersson (s) Sigrid Bolkéus (s) Karl Hagström (s) Iris Mårtensson (s)