Norrbotten har en väl fungerande ungdomsskola. Vetskapen om grundutbildningens centrala roll för utvecklingen av vårt län är utbredd bland människorna i länet och deras företrädare. Utbildningens roll i en människas liv och i samhällslivet blir allt viktigare. Strukturomvandlingen i Norrbotten underlättas också av om vi har ett väl fungerande utbildningsväsende. Grund- och gymnasieskolan lägger grunden för all annan samhällelig verksamhet i länet.
Det är därför som vi med oro ser hur antalet lärare utan adekvat utbildning ökar i vårt län. Åtgärder mot detta har vidtagits med alla till buds stående medel, men nu behövs möjlighet att få anordna utbildning för lärare i årskurserna 4--9 bl.a. på distans vid högskolan i Luleå.
Nuläget
I dag finns i Norrbotten drygt 3 200 lärare inom grundskolan. I dag är ca 8 % av dessa obehöriga. Inom länet finns dock stora variationer. I vissa kommuner är situationen mycket allvarlig. Det gäller framför allt inlandskommunerna inom Lapplands kommunalförbund och kommunerna i östra Norrbotten. Under föregående år redovisade dessa kommuner att mellan 14 och 21 % av lärarna saknade föreskriven utbildning för grundskolan.
Enligt en prognos av länsstyrelsen i Norrbotten är nyrekryteringsbehovet 1 233 lärare eller 38 % av befintliga lärare fram till sekelskiftet. Behovet av högstadielärare redovisas till 280. Nyrekryteringsbehovet på alla stadier är störst i inlandskommunerna, men även kustkommunerna har ett nyrekryteringsbehov på 20 %. Tidigare erfarenheter visar att då efterfrågan på lärare i länet ökar, så drabbas inlandskommunerna hårdast.
Pågående åtgärder
Högskolan i Luleå arbetar aktivt med att fylla befintliga utbildningsplatser inom grundskollärarlinjen åk 1--7. Man har också utlokaliserat en grupp av grundskollärarlinjen åk 1--7 till Kiruna samt beslutat att utlokalisera en grupp av grundskollärarlinjen åk 1--7 till östra Norrbotten med studiestart våren 1992.
De åtgärder som hittills vidtagits kommer att i någon mån förbättra situationen. Under gynnsammaste möjliga förutsättningar, att högskolan fyller alla utbildningsplatser inom grundskollärarlinjen åk 1--7 från hösten 1991 och under förutsättning att blivande lärare stannar i länet i samma utsträckning som i dag, tillförs länet ca 750 grundskollärare fram till år 2000.
Detta förbättrar dock inte de förhållanden som råder för grundskolans högstadium. Grundskollärarlinjen åk 4--9 bedrivs i dag vid Umeå universitet. Här finns totalt 53 från Norrbotten. Sannolikt kommer ett antal av dessa att återvända, även om erfarenheten säger att de allra flesta inte flyttar tillbaka till hemlänet.
För att förbättra situationen något planerar Umeå universitet att ge en utbildning för åk 4--9 för lärare som saknar sådan riktad mot Norrbottens inland och östra kommuner. Denna åtgärd ökar kompetensen bland befintliga lärare, men ökar inte den totala tillgången på lärare.
Tillgången på behöriga lärare är bäst i de områden som är belägna närmast en utbildningsort. Högskolans utlokalisering av en grupp inom grundskollärarlinjen till Kiruna ger t.ex. ett större tillskott av lärare i detta område än vad två hela årskurser i Luleå och Umeå ger tillsammans.
Grundskollärarutbildning för åk 4--9 i Norrbotten
Behovet av lärare i Norrbottens högstadier tillgodoses bäst genom att grundskollärarlinjen åk 4--9 kan startas i Luleå. En lämplig dimensionering är 60 utbildningsplatser. I den första utbildningsomgången skulle 30 av dessa utbildningsplatser utlokaliseras till kommunerna inom Lapplands kommunalförbund, som består av Kiruna, Gällivare, Pajala och Jokkmokks kommuner. Beslut om utlokaliseringsort för de följande intagningsomgångarna skall basera sig på en bedömning av var i länet som behovet är störst.
Undersökningar i flera kommuner inom Lapplands kommunalförbund visar att många är intresserade av att bli lärare. Dessa människor är ofta något äldre och har längre yrkeserfarenhet jämfört med studerande inom utbildningslinjerna på högskoleorten. Många har familj eller är av andra anledningar bundna till hemorten och har små möjligheter att flytta för att påbörja en linjeutbildning på högskolan. Genom att ge utbildningen i distansform ges dessa människor möjlighet att studera, och varje kommun får ett direkt tillskott av lärare eftersom de studerande efter avslutad utbildning stannar kvar i sin hemkommun.
Högskolans möjligheter
Högskolan har i dag mycket god kompetens i ämnena fysik, kemi, biologi, teknik, matematik och musik. Inom befintliga civilingenjörsutbildningar finns en specialisering mot miljövård, med betydande inslag av biologi och ekologi, som är intressant för blivande lärare. För ämnena svenska, engelska, historia och religionskunskap har högskolan god kompetens. Viss komplettering behöver göras för andra ämnen, men de är små och önskvärda även av andra skäl. Under detta år prövas också utbildningsformer med ny teknik som tvåvägs bild- och ljudkommunikation och telefax. Detta ger värdefulla erfarenheter som kan utnyttjas i en distansutbildning av 4-- 9 lärare.
Uppläggning av utbildningen
Utbildningen ska organiseras med studiegrupper på några orter och med sammandragningar på någon studieort och till högskolan. Arbetet i studiegrupperna främjar ett framtida arbete i lärarlag, men ger också den enskilde studerande ett stöd i ämnesstudierna. Kommunikationer med högskolans lärare skall underlättas genom användning av ny teknik.
Praktiken inom utbildningen ska kopplas till hemskolor/praktikskolor på studieorterna. Dit förläggs också studerandes utvecklingsarbeten som medför en utveckling av verksamheten inom skolan.
Budgetpropositionen
I budgetpropositionen föreslår skolministern att ytterligare 55 miljoner, sammanlagt 93,15 miljoner kr., anslås för åtgärder för att förbättra tillgången på lärare, bl.a. genom att öka dimensioneringen av grundskollärarlinjen.
En utbildning som ges utlokaliserad från högskoleorten är dyrare än utbildning som organiseras inom högskolan. Högskolan i Luleå avser att planera och genomföra en grundskollärarutbildning för åk 4--9 så att dessa merkostnader blir så små som möjligt och om möjligt täckta med medel från annat håll. Årskostnaden kommer att uppgå till 2,1 miljoner kr. Detta medelsbehov kan täckas ur anslaget för att förbättra tillgången på lärare. Den totala kostnaden för 180 utbildningspoäng blir 9,5 miljoner kr.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att 60 platser inrättas vid grundskollärarlinjen, grenen för utbildning av lärare för åk 4--9 vid högskolan i Luleå,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kostnaderna bestrids ur anslaget B
6.
Stockholm den 23 januari 1991 Bruno Poromaa (s) Sten-Ove Sundström (s) Leif Marklund (s) Monica Öhman (s) Åke Selberg (s)