I förra årets forskningsproposition förordades inrättandet av tre tjänster som professor med kvinnovetenskaplig inriktning.
Regeringen föreslår nu att en av dessa placeras vid universitetet i Uppsala under benämningen Sociologi, särskilt kvinnoforskning. Tjänsten skall enligt propositionen ''ägnas studiet av förhållandet mellan makt och kön i familj och samhälle, särskilt våld mot kvinnor''. UHÄ skall fastställa en ämnesbeskrivning med detta innehåll.
Det är riktigt som framhålls i propositionen att universitetet i Uppsala sedan länge bedriver en aktiv och framgångsrik kvinnoforskning. Vi tillstyrker således att professuren placeras i Uppsala.
I likhet med tidigare yttranden från universiteten i Stockholm, Uppsala, Linköping, Lund, Göteborg och Umeå samt UHÄ i denna fråga motsätter vi oss dock att denna -- eller andra professurer -- specialiseras så hårt som förslaget innebär utan förordar en bredare befattningsbeskrivning.
En snäv befattningsbeskrivning begränsar urvalet av kompetenta sökande och medför risk för att mindre meriterade forskare utses. Även den s.k. Sigemanska utredningen (SOU 1989:30) anser att man i det långa loppet bäst främjar vetenskapens intresse genom att ämnesinnehåll för professurer bestäms relativt brett, även om det kan finnas skäl för undantag.
Det är tveklöst motiverat med forskning i frågan om våld mot kvinnor, men den smidigaste formen att få aktuella problem belysta är att gå via forskningsråden, inte genom att binda upp en forskare under kanske resten av sin aktiva tid för ett så begränsat forskningsområde.
Vad den aktuella professuren beträffar föreslår vi att preciseringen i benämningen begränsas till ''förhållanden mellan makt och kön i familj och samhälle''. Denna precisering överensstämmer med UHÄ:s och HSFR:s tidigare förslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att den nyinrättade professuren i kvinnoforskning vid Uppsala universitet skall gälla ''förhållandet mellan makt och kön i familj och samhälle'',
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en bred bestämning av ämnesinnehållet för professurer.
Stockholm den 22 januari 1991 Ingegerd Troedsson (m) Barbro Westerholm (fp) Lars Ahlmark (m) Birger Hagård (m)