I regeringens proposition l990/9l:87 framhålls vid flera tillfällen den grundläggande betydelsen i ett fortsatt tillväxtperspektiv av en ytterligare utökning av insatserna på högskoleområdet. Bland annat hänvisas till bilaga l3 till l990 års långtidsutredning: Kunskapsbildning för strukturell förnyelse, där kunskapsbildningens strategiska betydelse för strukturell omvandling och tillväxt under l990-talet särskilt betonas. Och här ger analyserna scenarier för antalet högskoleutbildade tekniker och ekonomer vid sekelskiftet, vilket är av särskilt intresse från Göteborgsregionens synpunkt.
Storstadsutredningen har i flera av sina betänkanden understrukit den viktiga roll som storstäderna spelar för hela det svenska samhällets utveckling, framför allt vad gäller kommunikationsväsendet, såväl det interna som det externa, samt utbildnings- och forskningsfunktionen. Det är bl.a. i storstäderna som den för hela samhället viktiga kunskapsgenereringen äger rum och varifrån resultaten sprids till övriga Sverige. Det är också genom storstäderna som viktig stimulans från omvärlden införs och förmedlas i bl.a. forsknings- och utvecklingsverksamheten vid universiteten.
I sin analys av Göteborgsområdet uttalar utredningen en betydande oro inför framtiden. Regionen har förlorat viktiga ledningsfunktioner inom näringslivet och tappat något av sin tidigare administrativa funktion.
Vi anser det synnerligen angeläget att riksdagen vid sin behandling av propositionen om Näringspolitik för tillväxt ger regeringen till känna de insatser som krävs från statens sida för att åstadkomma en gynnsammare utveckling av Göteborgsregionen.
Därvid vill vi särskilt framhålla två projekt inom högskoleområdet som har stor betydelse för den framtida kunskaps- och kompetensutvecklingen i regionen.
Handelshögskolan
Handelshögskolan vid Göteborgs universitet är av strategisk betydelse för näringslivets utveckling, särskilt i Västsverige. För att skapa bättre möjligheter för handelshögskolan att forma en egen identitet och öka mångfalden i regionens utbildningssystem bör det på sikt övervägas om inte handelshögskolan borde bilda en självständig enhet. Därvid bör utbildningen också kunna ges en mer internationell inriktning.
För närvarande är emellertid lokalsituationen akut. Nuvarande lokalsituation för utbildnings- och forskningsverksamheten är ytterst bristfällig och försvårar på ett avgörande sätt genomförandet av en kvalificerad utbildning och forskning. Ett byggnadsprojekt har påbörjats och kräver för ett fullföljande engagemang och delfinansiering från statens sida utöver de donationer som erhållits från stiftelsen Richard C Malmstens minne och från näringslivet och löften från dessa om ytterligare bidrag.
Centrum för mikroelektronik vid Chalmers tekniska högskola
Mot bakgrund av ett optimistiskt förnyelsescenario för år 2000, som bygger på att det är de utvecklingsintensiva sektorerna av industrin som är tillväxtens motorer och som successivt ökar sin sysselsättningsandel, framhålls i propositionen att ''en utökning av den tekniska utbildningen enligt regeringens mening (är) synnerligen välmotiverad'' (sid 48).
Med anledning härav vill vi fästa riksdagens uppmärksamhet på mikroelektroniken vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, där man i samverkan med Göteborgs universitet bedriver en framgångsrik dynamisk och omfattande verksamhet. För att denna verksamhet skall kunna fortsätta på för samhället effektivt sätt krävs emellertid moderna laboratorielokaler inom ramen för ett mikroelektronikcentrum. Finansieringen av detta centrum är dock inte klar, och det är angeläget att regeringen återkommer med förslag i denna fråga.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av insatser i Göteborgsregionen för att främja forskning och tillväxt.
Stockholm den 6 mars l99l Hugo Hegeland (m) Sonja Rembo (m) Lars Ahlström (m) Tom Heyman (m)