Vi har i Sverige en stor brist på utbildade sjukgymnaster. Utbildningens dimensionering är jämfört med rekryteringsbehovet för liten. Den bristsituation som råder på sjukgymnaster påverkar självfallet möjligheten till en god och snabb rehabilitering av patienter. Det leder också till en väntetid för den enskilde som inte är försvarbar. Kostnaden för en utökning av antalet utbildningsplatser måste vägas mot minskade kostnader i sjukförsäkringssystemet.
Rehabiliteringslinjen finns inrättad vid Hälsohögskolan i Jönköping (HHJ) med landstinget som huvudman. F.n. anordnas enbart inriktning mot arbetsterapi med 64 nybörjarplatser. Landstinget har i sin anslagsframställning för budgetåren 1990/91--92/93 föreslagit en utökning med 40 nybörjarplatser på linjen, inriktning mot sjukgymnastik, fr.o.m. 1992/93. UHÄ har i sin anslagsframställning för perioden föreslagit regeringen att inrätta 40 nybörjarplatser med inriktningen mot sjukgymnastik.
Förslaget ligger dessutom inom UHÄ:s omfördelningsalternativ. Regeringen har inte bifallit förslaget i budgetpropositionen 1990/91.
I den långsiktiga planeringen för dimensionering av utbildning för sjukgymnaster har Jönköping funnits med som lokaliseringsort sedan början av 1980-talet. Bristen på sjukgymnaster har blivit allt mer kännbar både i länet och i de angränsande länen (G, H, N, P, R). Rekryteringsbehovet inom det egna jämte angränsande landsting är 210 heltidstjänster varav 150 är vakanta. Rekryteringsbehovet inom en femårsperiod är 100/år. Den satsning som nu görs inom olika delar av rehabiliteringsområdet ökar behovet snarare än minskar detta.
Förutsättningarna för att lokalisera inriktningen mot sjukgymnastik till Jönköping är goda. Genom den satsning som gjorts på områden t.ex. inom arbetsskadeforskning och rehabilitering, neurorortopedisk klinik med forskningsresurser, biomekanikforskning, ergonomi samt ortopedteknisk forskning och uppbyggnaden av FoU i anslutning till utbildningslinjer inom HHJ ger ytterligare möjligheter att skapa bra profiler inom sjukgymnastutbildningen. Det finns en ny och modernt utrustad sjukgymnastisk avdelning vid länssjukhuset Ryhov vilken kommer att bli centralpunkten för den kliniska delen. Dessutom samarbetar man med universitetet i Linköping, Iowa State University och Tempel University i USA.
Tillgången på praktikplatser är god. Man kommer i första hand att utnyttja handledare inom det egna landstinget och i övrigt samarbeta med angränsande landsting. Det kommer att finnas utbildade lärare (högskolelärare och FoU-lärare) vid en utbildningsstart hösten 1992.
Enligt de planer som nu finns kommer landstinget att hemställa om vissa avsteg från nu gällande utbildningsplan för att redan från början anpassa utbildningen till en internationell nivå, främst utifrån de krav som finns inom EG. Detta innebär bl.a. antagning enbart från treåriga gymnasielinjer. Möjlighet skall också ges till att fortsätta fördjupningsstudier (överbryggande utbildning om 20 poäng) under en 6:e termin direkt efter grundläggande utbildning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av rehabiliteringslinjens inriktning mot sjukgymnastik vid hälsohögskolan i Jönköping 1992/93,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att utbildningens längd bör vara tre år med möjlighet till etappavgång efter två och ett halvt år, dvs 100 poäng + 20 poäng.
Stockholm den 21 januari 1991 Ulf Melin (m) Rune Backlund (c) Carl-Johan Wilson (fp) Anders Björck (m) Kersti Johansson (c) Ingrid Ronne-Björkqvist (fp)