Vårdhögskolan i Göteborg utvecklas snabbt. Den grundläggande idén bakom utvecklingen är att de omkring 2 000 studenterna vid vårdhögskolans olika utbildningar -- sjuksköterskeutbildning, arbetsterapeututbildning, sjukgymnastutbildning, laboratorieassistentutbildning etc -- skall ha tillgång till en fullständig högskola.
Studentperspektivet är här det centrala. Det skall finnas en rak väg för studenterna från grundutbildning till forskarutbildning. Vårdhögskolan skall därför omfatta en fullständig högskolas alla verksamheter: grundutbildning (inklusive yrkesspecifik påbyggnadsutbildning), överbryggande utbildning som ger kompetens för bl.a. forskarutbildning samt forskning och utvecklingsarbete.
I samarbete med universitetet har vårdhögskolan i Göteborg utvecklat ett system för överbryggande utbildning. Vårdhögskoleförbundet har vidare ansökt hos regeringen om försöksverksamhet med forskarutbildning vid vårdhögskolan.
Regeringen avslog ansökan om forskarutbildning. I en motivering till avslaget framhöll statssekreteraren i utbildningsdepartementet, Sverker Gustavsson, att fakulteterna har ett ansvar för forskning och forskarutbildning även vid andra högskolor än universiteten, alltså även vid vårdhögskolan.
Mot denna bakgrund har samverkan mellan universitetet och vårdhögskolan i Göteborg givits fasta former genom inrättandet av en särskild nämnd -- nämnden för forskning och utveckling inom de medellånga vårdutbildningarna. Nämnden, vars ledamöter utses av medicinska och samhällsvetenskapliga fakultetsnämnderna samt vårdskoleförbundets styrelse skall bl.a. rekommendera antagning till forskarutbildning, utarbeta individuella utbildningsplaner för sådan utbildning och vara remissorgan vid fördelning av studiestöd till forskarutbildning.
Vårdhögskolan i Göteborg har ett antal disputerade lärare. Den medverkar i olika forsknings- och utvecklingsprojekt i samarbete med universitetet, sjukvården och de sociala omsorgerna. Lärarnas kompetensutveckling är, tillsammans med utveckling av utbildningsstrukturen, det mest prioriterade området i vårdhögskolans utvecklingsarbete.
Vårdhögskolans organisation har anpassats till universitetets genom att institutioner bildats, ledda av prefekter och institutionsstyrelser. Av kommunalrättsliga skäl kan emellertid institutionsstyrelserna enbart ha en rådgivande ställning.
Utvecklingen inom vårdhögskolan i Göteborg har ägt rum i nära samverkan mellan vårdhögskolan och universitetet i Göteborg, främst de medicinska och samhällsvetenskapliga fakulteterna. Av vårdhögskolans utbildningar har flertalet en naturlig anknytning till ämnen och institutioner vid universitetet, t.ex. arbetsterapi och sjukgymnastik (medicinsk rehabilitering), hörselvård (audiologi), social omsorg (socialt arbete), tandhygien (odontologi) samt laboratorieassistentutbildningens inriktningar.
En professur i klinisk vårdforskning vid universitetet i Göteborg med verksamheten förlagd till vårdhögskolan i Göteborg är under tillsättning. Då samarbetet mellan universitetet och vårdhögskolan blir alltmer omfattande och djupgående framstår det delade huvudmannaskapet tydligt som orationellt och hämmande för utvecklingen. Olikheter i regelsystem motverkar ett samordnat och effektivt utnyttjande av resurserna samt lägger ytterligare hinder i vägen för vårdhögskolans lärare och forskare i deras redan krävande arbete att utveckla vårdhögskolan.
Under l990-talet kommer hälso- och sjukvård samt sociala omsorger att utgöra prioriterade samhällssektorer. Inom ramen för denna prioritering måste vårdutbildningarna knytas till en vårdvetenskaplig utveckling som ett komplement till den medicinska och tekniska utvecklingen. En effekt av detta blir en höjd status för vårdyrkena och därmed att personalförsörjningen inom hälso- och sjukvården och de sociala omsorgerna främjas. Ett enhetligt huvudmannaskap för högskolans vårdutbildningar spelar även från denna synpunkt en betydelsefull roll.
Göteborgs och Bohus läns vårdskoleförbund, som är ett kommunalförbund mellan kommunen och landstinget, är huvudman för såväl vårdgymnasierna som för vårdhögskolan. Enligt kommunens, landstingets och förbundets mening talar avgörande skäl för att staten bör vara huvudman och att vårdhögskolan blir en del av universitetet i Göteborg.
I en skrivelse till regeringen l990-12-l7 (Dnr B l/89l7) hemställer Göteborgs kommunstyrelse, Bohuslandstingets förvaltningsutskott och Göteborgs och Bohus läns vårdskoleförbunds styrelse att förhandlingar tas upp om överförande av vårdhögskolan i Göteborg till statlig huvudman. Sammanfattningsvis framhålles i skrivelsen att så många och starka skäl talar för att staten bör vara huvudman för vårdhögskolan i Göteborg att förhandlingar därom snarast bör tas upp.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att förhandlingar om överförande av vårdhögskolan i Göteborg till statlig huvudman tas upp snarast möjligt.
Stockholm den 2l januari l99l Hugo Hegeland (m) Sonja Rembo (m) Lars Ahlström (m) Tom Heyman (m)