Östergötland är en av landets älsta kulturbygder. Här ligger bl a Vadstena som under flera århundraden varit ett kulturellt och religiöst centrum. Under medeltiden hade Vadstena en unik ställning som ett av landets mest betydelsefulla städer.
Här finns också Landsarkivets omfattande arkivsamlingar. I Vadstenas omgivningar, i den rika och historiskt intressanta odlingsbygden, har hembygdsrörelsen och hembygdsforskningen starka fästen.
Inom samma region som Vadstena ligger Linköping med sitt expansiva och framgångsrika universitet. Här finns bl a ett starkt inslag av teknisk forskning och utbildning. Här finns även den numera välkända institutionen för temaforskning.
Men i skuggan av dessa väl etablerade verksamheter bedrivs också studier och forskning med anknytning till den omkringliggande bygdens intressanta och fängslande historia. Exempelvis pågår uppbyggnaden av en demografisk databas som bl a kommer att möjliggöra detaljerade studier av hur människor levt och deras sociala villkor så långt bakåt i tiden som kyrkbokföring i någon form funnits.
Tillsammans erbjuder Vadstena och Linköping och dess omgivningar en mycket god bas för inrättandet av en etnologisk institution knuten till universitetet i Linköping och förlagd till Vadstena, vilket bör ges regeringen till känna.
Den tekniska profilen vid universitetet skulle därmed också få en välbehövlig komplettering med en verksamhet som spänner över ett brett, i vid mening tvärvetenskapligt, fält på det humanistiska området.
Alla de förutsättningar som krävs för etnologisk forskning och för studier av människan som kulturvarelse finns i denna koppling mellan Linköpings moderna universitetsmiljö och den kulturhistoriskt intressanta miljön i Vadstena.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättandet av en etnologisk institution vid Linköpings universitet med placering i Vadstena.
Stockholm den 22 januari 1991 Roland Larsson (c) Hugo Andersson (c)