Enligt budgetpropositionen bil.10 (s. 51) skall det slås fast i skollagen att alla barn har rätt att börja sin skolgång höstterminen det år som de fyller sex år. Börjar de inte sin skolgång då, skall de påbörja den när skolplikten inträder, d.v.s. höstterminen påföljande år. Det skall ytterst ankomma på ett barns vårdnadshavare att avgöra när barnet skall börja skolan.
Av budgetpropositionen framgår samtidigt att man måste förbättra tillgången på lärare i grundskolan, bl.a. genom vissa grundutbildningsinsatser. De aviserade åtgärderna bör enligt vår mening kompletteras med följande, som i första hand avser att trygga grundskolans lärarförsörjning.
Införandet av en flexibel skolstart kräver alternativa anordningar för nuvarande utbildningar av lärare för årskurserna 1--7 av grundskolan. Utbildningen bör kunna genomgås i två etapper. Den andra -- som bör bestå av större delen av de två fördjupningskurserna och viss del av praktiken -- bör kunna genomföras vid ett senare tillfälle. Den första etappen bör erbjudas dels förskollärare, dels blivande lärare som önskar undervisa på lågstadiet åtminstone i början av sin yrkesverksamhet. Den första etappen bör ge kompetens till undervisning i årskurserna 1--3 och när den andra etappen har genomgåtts får läraren kompetens att undervisa i årskurserna 1--7. En tredjedel av grenens nybörjarplatser bör utgöras av etappindelad utbildning. Därmed blir det också möjligt att inom oförändrad kostnadsram öka antalet nybörjarplatser för denna gren under första hälften av 1990-talet. Riksdagen bör bemyndiga regeringen att indela grundskollärarlinjens gren för årskurserna 1--7 i två etapper på sätt som vi har angett.
I budgetpropositionen sägs att det är svårt att rekrytera blivande lärare i matematik och naturorienterande ämnen till grundskollärarlinjens gren för årskurserna 4--9. Som en alternativ rekrytering till läraryrket i dessa ämnen bör enligt vår mening en särskild praktisk-pedagogisk utbildning om 40 poäng kunna tjäna. Denna variant av grundskollärarlinjen bör vända sig till dem som inom ramen för 140 poäng i naturorienterande ämnen med (eller utan) matematik har minst 40 poäng i två ämnen och minst 60 poäng i ett ämne (behörighet till forskarutbildning). Viss utbildning i teknik bör kunna anordnas i anslutning till den praktisk-pedagogiska utbildningen.
För många är det för tidigt att redan i gymnasieskolans sista årskurs bestämma sig för läraryrket och grundskollärarlinjen. Ett sådant beslut kan hos samtliga studerande mogna fram långsamt, kanske först i slutet av den grundläggande högskoleutbildningen. En särskild studiegång bör komma till stånd för dessa. Riksdagen bör bemyndiga regeringen att inrätta en variant av grundskollärarlinjen i enlighet med vad vi här anfört.
Slutligen anser vi att obesatta platser inom grundskollärarlinjens praktisk-estetiska specialisering (barnkunskap, bild, hemkunskap, musik, trä- och metallslöjd resp. textilslöjd) bör utbytas mot platser på barnavårdslärarlinjen, bildlärarlinjen, hushållslärarlinjen, musiklärarlinjen, slöjdlärarlinjen och textillärarlinjen. Till bilden hör att ettämnesutbildningen i praktisk-estetiska ämnen fortsätter att attrahera sökande och hittills har det inte varit några problem att besätta utbildningsplatserna på sådana lärarutbildningslinjer. Det är dessutom ytterst sällsynt att någon hoppar av en sådan utbildning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen bemyndigar regeringen att -- med syftet att öka tillgången på utbildade lärare under 1990-talet -- indela grundskollärarlinjens gren för årskurserna 1--7 i två etapper på sätt som angetts i motionen,
2. att riksdagen bemyndigar regeringen att i grundskolan inrätta en särskild praktisk-pedagogisk variant av grundskollärarlinjen om 40 poäng för dem som har en ämnesutbildning om 140 poäng i naturorienterande ämnen med eller utan matematik i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att obesatta platser inom grundskollärarlinjens praktisk-estetiska specialisering skall utbytas mot platser på barnavårdslärarlinjen, bildlärarlinjen, hushållslärarlinjen, musiklärarlinjen, slöjdlärarlinjen och textillärarlinjen i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 21 januari 1991 Rune Rydén (m) Martin Olsson (c) Erling Bager (fp) Elisabet Franzén (mp)