Gränslinjen mellan samtidshistoria och dagspolitik är inte sällan hårfin. Att samtidshistoriska rön kan vara politiskt sprängstoff finns det många exempel på inte minst i dagens Östeuropa. Den sovjetiska historikern Lev Besymenskij har berättat hur han fann bevis på att de hemliga tilläggsprotokollen till Ribbentrop--Molotov- pakten verkligen existerar, och vilken våldsam uppståndelse detta skapade i den sovjetiska folkkongressen i slutet av 1989 (Der Spiegel nr 3/91). Med 1432 röster mot 252 beslöt folkkongressen den 24 december 1989 att ogiltigförklara både pakten och dess tilläggsprotokoll. Det faktum att det kunde visas att de kopior av protokollen som tidigare uppvisats är äkta och de politiska effekterna därav har spelat en viktig roll för den baltiska frigörelseprocessen.
Att så långt det är möjligt klarlägga sanningshalten i olika samtidshistoriska tvisteämnen är således en viktig uppgift för opartisk forskning. I många fall är en otvetydig sanning säkert inte möjlig att finna. Men många gånger föreligger dokument eller andra bevis som i händerna på erfarna och opartiska forskare kan leda fram till faktaframställningar av en helt annan kvalitet än som är möjligt att uppnå i den dagsaktuella polemiken.
Under senare år har en rad förhållanden i den svenska samtidshistorien (efter andra världskriget) blivit föremål för omvälvande och uppseendeväckande påståenden i den offentliga debatten. Jag skall här nämna bara några aktuella exempel:
1. Exemplet ''SAPO''
I boken Kommunistjägarna (1990) hävdar författarna att de avslöjar att det ökända ''SAPO'' är liktydigt med Socialdemokratiska ArbetsPlatsOrganisationer, som i intimt samband med den militära underrättelsetjänsten (IB, GBU, SSI, KSI) påstås ha ägnat sig åt åsiktsspionage mot partipolitiska fiender, främst kommunister, men också borgare. I boken hävdas vidare:att IB fungerat som underrättelseorgan direkt i den socialdemokratiska rörelsens tjänst,att IB:s åsiktsregister sannolikt inte har förstörts (som regeringen hävdat) utan sorterats in i försvarets beredskapsregister,att Ingvar Carlsson under sin tid som SSU-ordförande 1961--67 var kontaktman mellan SAPO och IB och att ''Ingvar Carlsson och Birger Elmer träffades många gånger i tjänsten'',att 1965 års s.k. fackligt politiska undersökning (en ren åsiktsregistrering av fackliga förtroendevalda) skedde under överinsikt av dåvarande partisekreterare Sten Andersson.
I boken redovisas också fotokopior av tabeller för SAPO-medarbetare att fylla i fackföreningsansvarigas politiska åsikter. En huvudrollsinnehavare skall alltså ha varit partisekreterare Sten Andersson, som nu är utrikesminister. En annan skall ha varit SSU-ordförande Ingvar Carlsson, som nu är statsminister.
Jag har ställt frågor i riksdagen till Sten Andersson och Ingvar Carlsson för att dels få reda på deras eventuella befattning med SAPO, dels vad som nu gäller om registrering av icke-socialdemokrater. Sten Andersson besvarade inte alls frågan. Ingvar Carlsson ''svarade'' den 24 april 1990. Han läste upp ett kort skriftligt svar där han slog fast att han inte accepterar den beskrivning som ges i boken Kommunistjägarna. Han gav däremot inget exempel på vad som skulle vara felaktigt i boken. Istället påstod han att det handlade om att socialdemokraterna efter andra världskriget förde en ''målmedveten kamp mot kommunisterna på arbetsplatserna'' som tidvis ''var mycket hård''. Emellertid, påstod han, skedde detta ''före min tid som ansvarig i centrala politiska sammanhang''. Därför ''får andra ta åt sig äran'' av det inträffade(!).
2. Exemplet Sveriges neutralitet
I en särskild bilaga den 3 december 1990 påstod sig Aftonbladet avslöja ''Sanningen om den svenska neutraliteten''. Den sammanfattande bilden var att Sveriges neutralitet varit som ett läckande såll. ''Palme fördömde -- Schori läckte''. ''Så lurade ÖB Tages regering''. ''CIA hade fritt fram i Sverige''. Men också på många andra håll har, delvis med stöd i frisläppta dokument, sensationella uppgifter om det svenska utrikespolitiska agerandet framförts. I en rad artiklar i Dagens Nyheter har påståtts att Sverige i realiteten under hela efterkrigstiden varit i allians med USA (DN 21/10, 16/11, 18/11 m.fl. 1990). Vissa aspekter kommer att närmare granskas av riksdagens underrättelsenämnd. Frågan om hur neutralitetspolitiken i hela sin vidd har fungerat kan dock knappast granskas vare sig rättsligt eller konstitutionellt, utan är en fråga om nutidshistorisk forskning och tolkning.
3. Exemplet u-båtskränkningarna
Under det senaste året har nya uppgifter framkommit, bl.a. från sovjetiska medagerande, om vad som skedde med U137 i Blekingeskärgården 1981. I en artikel i DN (17/11-- 90) har frågats: Vad gör vi nu när ubåtsbubblan brister? Miljöpartiet har i andra sammanhang behandlat frågan om ubåtskränkningarna ur folkrättslig synvinkel. Här nämns saken som ett exempel på debatt om nutidshistoria.
4. Exemplet vapenaffärerna
Den oändliga serien vapenskandaler tycks inte ha något slut. De rättsliga och konstitutionella aspekterna har varit och är föremål för granskning. Men det finns också aspekter som inte kan prickas av KU eller leda till en fällande dom, men som ändå bör tas fram och sättas in i ett övergripande samhälleligt sammanhang. I vilket samhällsklimat har vapensmuggling skett? Vilka maktrelationer har rått?
Samtidshistoria med politisk sprängkraft
Dessa och många andra fall är exempel på samtidshistoria med politisk sprängkraft. Bara i mycket begränsad omfattning kan och bör riktigheten i olika påståenden granskas rättsligt eller konstitutionellt. Den bästa granskningsformen i en demokrati är fri debatt.
Samtidigt är det uppenbart att debatten bör ges möjlighet att drivas på ett så sakligt och allsidigt faktaunderlag som möjligt. Det är ett samhällsintresse att sensationella påståenden och uppgifter om den svenska samtidshistorien kan bedömas med utgångspunkt i så omfattande belysning som möjligt.
Ett välkänt exempel på den historiska forskningens politiska sprängkraft är fallet Waldheim. Efter lång debatt tillsattes en särskild historikerkommission för att granska faktaunderlaget för vissa påståenden.
Det är för Sveriges del dock knappast aktuellt med någon officiell historikerkommission. Däremot är det angeläget att den fristående samtidshistoriska forskningen får ökade resurser och möjligheter att gå till botten med samtidshistoriska forskningsproblem. Riksdagen skulle genom att inrätta en särskild anslagspost dels öka de praktiska möjligheterna för kritiskt granskande samtidshistorisk forskning kring ämnen av de i motionen exemplifierade slaget, dels ge en klar signal om att riksdagen ser positivt på att all upptänklig ''byk'' i samtidshistorien tvättas.
Källor måste göras tillgängliga. Kvalificerade forskare inom discipliner som ägnar sig åt samtidshistorien bör få generösa möjligheter att arbeta. Frågan om en speciell professur bör övervägas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om åtgärder för att stärka den kritiskt granskande samtidsforskningen kring kontroversiella samtidshistoriska frågeställningar som t.ex. SAPO, neutraliteten, ubåtsaffärerna och vapenaffärerna.
Stockholm den 21 januari 1991 Per Gahrton (mp)