1981 började högskoleundervisning av musikterapeuter. Idag finns det minst 40 välutbildade musikterapeuter och musikpsykoterapeuter. Trots att musikterapi sedan årtionden använts inom vården för bl a psykiatripatienter i Norge och Finland har Sveriges landsting använt denna vårdform ytterst lite. För senildementa, förståndshandikappade och psykiatripatienter betyder denna terapi oerhört mycket.
Bildterapi är en annan form av psykoterapi där man använder bilden som kommunikations- och uttrycksmedel. Bildterapin bedrivs inom landstingen av bildpsykoterapeuter som oftast arbetar som arbetsterapeuter i den psykiatriska vården inom omsorgsnämnd eller inom barn- och ungdomspsykiatri.
I Sverige började den första utbildningen av bildpsykoterapeuter 1985. Det är en treårig utbildning som för närvarande bedrivs i privat regi av Svenska Föreningen för Bildterapi, SFB, med stora kostnader för eleverna. Vid Stockholms universitet finns en 20-poängskurs i ''bildterapi för barn''. Bildpsykoterapiutbildningen bygger på att eleverna har tidigare erfarenhet av eget arbete med bild, erfarenhet av arbete med människor och självkännedom genom genomgången psykoterapi. Enligt SFB är antalet verksamma bildpsykoterapeuter i Sverige ca 45.
Man använder bildterapi t ex på barn- och ungdomspsykatriska mottagningar, i arbete med rehabilitering av tortyrskadade flyktingar, inom den slutna vården och öppna psykiatriska vården, på behandlingshem för alkoholister, dvs på många ställen där behov av kommunikation utöver det språkliga är aktuell.
En treårig försöksverksamhet pågår inom Sigtuna/Upplands Väsby psykiatriska sektor där de olika utövarna av konstnärliga terapiformer bildar ett team med hela sjukvårdsområdet som upptagningsområde.
Högskolestyrelsen anser att dessa utbildningar är mycket angelägna och viktiga. Eftersom utbildningen av ovan nämnda slag måste ske under högskolemässiga former, bör utbildningsoch behörighetsfrågorna tas upp till behandling i UHÄ och socialstyrelsen.
Med anledning av det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till utbildning i aktiv terapi i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 19 januari 1991 Eva Goe s (mp) Hans Leghammar (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Anita Stenberg (mp)