Sverige har gamla fina forskartraditioner. Trots att Sverige är ett litet land med förhållandevis ringa befolkning har vi kunnat tillgodoräkna oss många forskarframgångar, som har lett till världsledande ''spetsteknik'' och värdefulla patent av stor betydelse för vår industri.
Under en alltför lång följd av år har tyvärr grunderna för ett bibehållande av denna höga nivå och möjligheterna för att kunna fortsätta denna traditionsrika väg underminerats av alltför hård styrning av forskning men framför allt en alltför ringa satsning på högre utbildning. Det har inte heller lönat sig att välja lång utbildning.
Det har t.ex. länge varit brist på välutbildade tekniker. De största industrierna har visserligen kunnat få sitt kvantum men för små och många medelstora företag har bristen varit påtaglig. De har inte haft stora möjligheter att konkurrera.
De långsiktiga konsekvenserna av urholkningen av anslagen till grundutbildningen är naturligvis svåra att överblicka direkt eftersom det tar lång tid innan näringslivet direkt känner av en försämrad utbildning. Utvecklingstendensen under 80-talet med minskad lärarinsats generellt och relativt sett minskad andel av undervisning, som ges av kvalificerade, behöriga lärare liksom reducerad tillgång till modern och kvalificerad utrustning är allvarliga tecken på försämrad kvalitet i utbildningen.
Nästan 30 procent av dem som påbörjar civilingenjörsutbildningen avbryter studierna, vilket måste ses som en oerhörd förlust för samhället och arbetslivet. Det är givetvis svårt även för de berörda personerna. Utbildningen måste i metodiskt, organisatoriskt och socialt avseende förbättras, så att en större andel av de studerande når fram till fullständig examen. Framför allt måste grundutbildningen förbättras så att teknologerna blir bättre förberedda för de krav, som högre utbildning kräver.
Det tar oerhört lång tid att bygga upp en spetskompetens. Så länge den finns drar den till sig kvalificerade medarbetare. Många svenska storföretag flyttar i dag sina forskningsenheter utomlands. En av orsakerna är underlåtenhet i satsningar på högre utbildning och forskning i det svenska utbildningsväsendet. Andelen utbildningsplatser på högskoleoch universitetsnivå som leder till den konkurrensutsatta sektorn har varit lägre i Sverige än i våra konkurrentländer. USA och BRD utexaminerar exempelvis dubbelt så många civilingenjörer per 1 000 innevånare än Sverige. I svensk industri finns bara drygt 10 procent högskoleutbildade medan USA har betydligt mer än 20 procent. Som jämförelse kan påpekas att det i vårt land finns upp till 2.5 gånger fler akademiker i offentlig tjänst än i industrin.
Vi har under det år som gått fått höra att Ericsson tänkt flytta ut viss spetsforskning och ABB flyttar ut Tyristor- tillverkning/forskning från Västerås och Sverige. För ett högindustrialiserat län som Västmanland är detta ödesdigert, men det är även på sikt ödesdigert för Sverige som är så beroende av exportförsäljning.
Sverige är det enda industriland i världen som nu utbildar färre akademiker med minst treårig teoretisk utbildning och färre forskare än i slutet av 60-talet -- detta enligt Ulf af Trolle -- som på uppdrag av universitetslärarförbundet studerat krisen inom den högre forskningen och utbildningen.
Västmanland är ett industrilän. Företag som ABB, FFV- aerotech, Volvo och många andra svarar för en stor del av sysselsättningen i länet. Den statliga verksamheten är i jämförelse med andra län mycket liten. Utvecklingen i länet står och faller med det privata näringslivet. Moderat politik är att arbeta för företagens möjligheter att investera och utvecklas. Ytterligare resurser måste tillföras områden som forskning och utveckling. Det är med investeringar i nya metoder och nya produkter som företagens framtida avsättningsmöjligheter tryggas.
Det erfordras en ny politik som stimulerar till satsningar på forskning och utveckling inom landet. Kvalitetsmedvetandet måste bli bättre inom hela utbildningsområdet. Kunskap måste åter sättas i högsätet. En EG-anslutning kommer positivt att påverka satsningarna på forskning och utveckling. Ett skattesystem som möjliggör att utländska forskare är villiga att etablera verksamhet i Sverige är även det en nödvändighet. Sverige måste återskapa en hög forskningskvalitet och höja kvalitetsnivån inom hela undervisningsområdet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att stärka svensk grundutbildning, forskning och teknikerutbildning.
Stockholm den 18 januari 1991 Birgit Henriksson (m) Karin Falkmer (m)