En granskning har skett utifrån olika aspekter av resursutvecklingen vid Lunds universitet. Det är bland annat anslagen till forskning och forskningsutveckling -- fakultetsanslagen -- som varit föremål för särskild uppmärksamhet. Intresset har koncentrerats kring de fem stora fakulteterna, d v s humanistisk, samhällsvetenskaplig, medicinsk, matematisk-naturvetenskaplig samt teknisk fakultet.
Anslagsutvecklingen har utöver vad som gäller för Lunds universitet studerats för nämnda fakulteter även på följande universitetsorter:
Stockholm Stockholms universitet, KI, KTH samt HLS (högskolan för lärarutbildning i Stockholm) Uppsala Uppsala universitet Göteborg Göteborgs universitet och CTH.
Den uppföljning som skett tar därmed sikte på de mer etablerade universitetsorterna. Granskningen av anslagsutvecklingen för nämnda orter avser budgetåren 1978/79, 1988/89 samt 1991/92, d v s förslagen i statsbudgeten för budgetåret 1991/92.
Av till motionen fogad bilaga 1 framgår den faktiska utvecklingen för de enskilda fakultetsanslagen samt därtill den procentuella förändringen under den granskade perioden.
Granskningen visar att Lunds universitet i anslagshänseende uppvisar en mindre positiv utveckling. För samtliga granskade fakulteter vid Lunds universitet kan det noteras en anslagsutveckling, som understiger vad som samlat gäller för landet i övrigt. För tre fakulteter är förhållandet det att Lund hamnar på en sista placering bland de etablerade universitetsorterna. Dessa fakulteter är den samhällsvetenskapliga, medicinska samt den matematisk-naturvetenskapliga.
Det finns anslagstekniska skäl som medför att en jämförelse för varje enskild fakultet kan vara något vansklig att göra. De eventuella differenser som finns bör dock jämnas ut vid en samlad bedömning av de fem fakulteterna, varför en sådan bedömning gjorts i det följande.
Den sammanlagda utvecklingen för de fem berörda fakultetsanslagen över de budgetår som ovan nämnts framgår av till motionen fogad bilaga 2. Vidare lämnas en redovisning för hela riket av de totala anslagen för dessa fakulteter. Om vi ser till de olika universitetsorternas procentuella andel av de anvisade anslagen för hela riket uppvisar Stockholm för hela perioden en smärre uppgång. Uppsala tappar under perioden 0,6, Göteborg 0,4 och Lund 2,6 %. Lunds universitets andel minskar successivt under hela perioden. Dessa 2,6 % innebär av de samlade anslagen ca 85 miljoner kronor, vilket motsvarar en uppräkning av de till Lunds universitet för 1991/92 föreslagna anslagen med 15 %.
Tilldelningen av medel till lokala linjer och fristående kurser (LIF-anslaget) till Lunds universitet är och har under en följd av år varit klart lägre än vad som gäller för övriga universitet (se bilaga 3). Samtidigt som Lunds universitet (där medicinsk utbildning, lärarutbildning, teknisk högskola och musikhögskola ingår) tilldelas 13,6 tkr per årsstudieplats får Göteborgs universitet (inkl. Chalmers) 16,3 tkr (d v s nära 20 procent mer). Motsvarande enheter vid Stockholms universitet får 16,7 tkr (d v s drygt 22 procent mer), Uppsala universitet 18,9 tkr (d v s nära 39 procent mer) samt Umeå 22,4 tkr (d v s 65 procent mer). Vid en jämförelse med hela landet får Lunds universitet endast tre fjärdedelar av tilldelningen per årsstudieplats.
Den låga tilldelningen förstärks av att utnyttjandet av tillhandahållna platser är högre vid Lunds universitet än vid övriga universitet, vilket framgår av till motionen fogad bilaga 4. Totalt sett för hela landet utnyttjades 1988/89 ca 96 % av tillhandahållna platser. För Lunds universitet var situationen den att tillgängliga platser rentav överutnyttjades (utnyttjandegrad 104 procent) och utnyttjandet har även därefter uppvisat en fortsatt ökning. Detta motiverar knappast en lägre tilldelning än övriga universitet i riket.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anslagsutvecklingen för Lunds universitet.
Stockholm den 22 januari 1991 Bo Nilsson (s) Maja Bäckström (s) Anita Jönsson (s)