Den kommunala sektorn utgör en mycket stor del av Sveriges totala ekonomi, det är av den anledningen allt viktigare att de kommunala resurserna används på bästa möjliga sätt. Forskningen om kommunal ekonomi och kommunala frågor över huvud taget står inte i relation till denna sektors omfattning och betydelse. Detta faktum har påtalats flera gånger genom uttalanden från Svenska kommunförbundet, men även från UHÄ och representanter för högskolor.
Forskningen om den offentliga verksamheten, dess styrning ekonomi och förändring har av riksdag och regering utpekats som ett prioriterat område. En samlad plan för hur en sådan här forskning skulle byggas upp lades också fram av UHÄ:s arbetsgrupp för förvaltningsforskning, detta skedde i början av 80-talet. Denna arbetsgrupp konstaterade att forskningen om den offentliga förvaltningen var underförsörjd. Sedan arbetsgruppen genomförde sin forskningsinventering har ytterligare material kommit fram som stöder och till och med förstärker de slutsatser som arbetsgruppen kom fram till. Bl.a. gjordes en inventering i anslutning till kommunaldemokratiska kommitténs arbete som kom fram till samma slutsats.
Fram till idag har en del av de förslag som arbetsgruppen föreslog förverkligats, men ännu återstår ganska mycket som borde varit genomfört. För Göteborgs del har denna uppbyggnad inneburit att en professur i statsvetenskap särskilt offentlig förvaltning inrättats. Enligt programmet skulle därefter två tjänster i förvaltningsekonomi inrättats 1984/85 och 1987/88. Ingen av tjänsterna har ännu kommit till.
Genom anslag från Delegationen för forskning om den offentliga sektorn har Göteborgs universitet fått anslag till forskning inom flera ämnesområden inom den offentliga sektorn. Under professor Sten Jönssons ledning har inom avdelningen för redovisning och finansiering vid företagsekonomiska institutionen, Göteborgs universitet byggts upp en forskningskompetens och forskningsmiljö kring kommunal ekonomi och organisation, som är ledande i landet.
Forskare från denna forskargrupp är idag verksamma vid flera andra universitet. Även i fortsättningen riskerar Göteborgs universitet att förlora kompetenta forskare i avsaknad av forskartjänster vid universitetet. Det är då också troligt att dessa forskare lämnar inriktningen på forskning om kommunerna.
Forskningen har bedrivits i direkt kontakt med enskilda kommuner och landstingskommuner samt med kommunförbunden. Forskningsresultaten har också genom författandet av läroböcker förts ut i utbildning som vänder sig till studeranden vid universiteten och till praktiker i kvalificerade befattningar.
Vid Göteborgs universitet finns landets enda förvaltningshögskola, som svarar för utbildningen på förvaltningslinjen, och en påbyggnadslinje i offentlig administration. Intresset för denna utbildning är mycket stort, antalet sökande är flera gånger antalet utbildningsplatser. Både med hänsyn till grundutbildningens forskaranknytning, påbyggnadslinjens kvalitet samt till rekryteringen till forskarutbildningen är det angeläget att en permanent organisation för forskning och forskarutbildning kan länkas till utbildningen. Behovet av en fast tjänst har påtalats från flera håll. I Göteborgs universitets anslagsframställning för den närmaste treårsperioden har man begärt att få inrätta en professur i förvaltningsekonomi.
Vi anser att de önskemål som framförts om inrättandet av en professur i kommunal ekonomi vid Göteborgs universitet är välgrundade och föreslår att riksdagen beslutar om att inrätta den föreslagna professuren.
I dag pågår en intensiv diskussion om den offentliga sektorn och det ställs många krav på förändringar inom denna sektor. I det förändringsarbete som förestår är det viktigt att utnyttja all den kunskap som finns om offentlig verksamhet och göra de rätta prioriteringarna. Kommunernas verksamhet och ekonomi kommer att ha stor betydelse för den omsorg och service som kan ges till gamla, sjuka, barn, ja till oss alla. Därför tycker vi att det är viktigt att få till stånd den professur som vi föreslår i denna motion.
Förutsättningarna för att skapa en bra organisation inom detta område är gynnsamma vid universitetet i Göteborg. Där finns en etablerad forskarmiljö med kompetens inom området kommunal ekonomi som är ledande i landet. Den befintliga förvaltningsutbildningen med ett stort antal studenter som läser fördjupningskurser inom området. En etablerad samverkan mellan universitetet och kommuner och landstingskommuner i Västsverige. Ett intressant forskningsobjekt vad gäller kommunal ekonomi och förvaltning är Göteborgs kommuns organisation med stadsdelsnämnder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar om inrättandet av en professur i kommunal ekonomi vid Göteborgs universitet.
Stockholm den 18 januari 1991 Lennart Brunander (c) Rune Thorén (c)