Inom hälso- och sjukvården har stora förändringar skett varför vårdutbildningarna, såväl inom gymnasieskolan som inom den kommunala högskolan under de senaste 10--15 åren i grunden förändrats och utvecklats och kommer under början av 1990-talet att ytterligare förändras.
Riksdagen fattade 1979 beslut om den kommunala vårdhögskolans inriktning och innehåll. Den 1 juli 1982 startade sedan de första reformerade vårdutbildningarna.
På grund av de stora förändringar som den kommunala högskolan och dess personal skulle ställas inför och mot bakgrund av lärarutbildningsutredningens (LUT 74) diskussion om lärarutbildningarnas mål, struktur och innehåll tillsatte UHÄ 1981 en arbetsgrupp som skulle se över vårdlärarutbildningen både för gymnasieskolan och den kommunala högskolan.
Arbetsgruppen slutförde hösten 1983 sitt arbete med en rapport ''En förnyad vårdlärarutbildning'' (UHÄ 1983:23). I denna föreslogs en gemensam utbildning av vårdlärare omfattande 80 poäng både för gymnasieskolan och den kommunala vuxenutbildningen samt för den kommunala högskolan.
Nya synpunkter och förutsättningar har lett till att UHÄ har fortsatt översynsarbetet i samarbete med SÖ och med hjälp av expertis. I det fortsatta utredningsarbetet har hänsyn tagits dels till förändringar som skett eller väntas ske på lärarnas arbetsfält, dels till inträffade eller väntade förändringar i andra lärarutbildningar. Vårdlärarutbildningen bör utvecklas i överensstämmelse med de intentioner som gäller andra lärarutbildningar.
Dåvarande planeringsberedning ''Vård inom UHÄ'' diskuterade de nya förslagen 1987.
Sedan dess har inget hänt, även om behovet av en förändring kvarstår.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vårdlärarutbildningens reformering påskyndas.
Stockholm den 22 januari 1991 Iréne Vestlund (s) Ingrid Andersson (s)