I en gemensam motion till riksdagen från kvinnliga riksdagsledamöter från samtliga politiska partier framfördes 1990 krav om insatser för forskning med kvinnovetenskaplig inriktning.
Tre tjänster inrättas nu fr.o.m. l juli l99l, varav två inom samhällsvetenskaplig fakultet och den tredje inom medicinsk fakultet. UHÄ har inhämtat förslag från universiteten. Regeringen föreslår nu att tjänsterna knyts till institutioner som kan erbjuda goda forskningsmiljöer och utvecklingsmöjligheter.
Ekonomiprofessuren föreslås till Lund, sociologiprofessuren med särskild kvinnoforskning till Göteborg och medicinprofessuren till Linköping.
Vi konstaterar att ingen av de föreslagna tjänsterna placeras i den norra regionen.
Från Universitetet i Umeå har starka motiv framförts för en placering av professuren i medicinsk kvinnoforskning i Umeå. Vi framför nu förslag om att professuren i kvinnoforskning skall placeras i Umeå.
Skälen till detta är flera.
I Umeå finns redan en väl renommerad forskningsmiljö och goda utvecklingsmöjligheter. Umeå tillhörde de tre universitet som l978 av UHÄ fick medel för jämställdhetsforskning. Denna tvärvetenskapliga forskning knöts till Forum för tvärvetenskap och man inrättade en forskartjänst och ett Jämställdhetsseminarium -- numera benämnt Kvinnovetenskapligt forum.
Kvinnovetenskapligt forum samlar kvinnliga forskare, lärare och studerande från olika institutioner kring tvärvetenskapligt könsteoretisk kunskapsutveckling, forskning och undervisning. Verksamheten har hittills bedrivits i form av seminarier, föreläsningar, kurser, forskningsprojekt samt kontakt- och informationsverksamhet.
Varje termin ges dessutom en serie av offentliga föreläsningar med både svenska och utländska föreläsare. Under läsåret l989/90 har man genomfört en seminarieserie om Kvinnor och hälsa.
En arbetsgrupp för medicinsk kvinnoforskning samt medicinska representanter från CENTRA/FORA i Göteborg, Umeå, Stockholm och Luleå har enat sig om en placering av professuren i medicinsk forskning till Umeå. De är representanter för läkare från olika medicinska vetenskaper och har lång erfarenhet av ämnet medicinsk kvinnoforskning. De anser att den medicinska fakulteten i Umeå har den bästa förutsättningen för att utveckla kvinnoforskning inom medicin.
Behovet av en professur i medicinsk forskning vars syfte är att klargöra sambandet mellan kvinnors villkor i samhället och kvinnors hälsa är väl dokumenterat. Detta är ett starkt eftersatt forskningsområde och en placering av professuren i Umeå -- istället för den av regeringen föreslagna lokaliseringen till Linköping -- måste anses helt relevant. Samtliga kriterier som framförs i propositionen som nödvändiga för en tillfredsställande forskningsmiljö kan mer än väl tillgodoses i Umeå.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en placering av professuren i allmänmedicin, särskilt kvinnoforskning, i Umeå.
Stockholm den 18 januari 1991 Ulla Orring (fp) Karin Israelsson (c) Lena Boström (s) Maggi Mikaelsson (v)