Det finns stora brister i statens sätt att sköta fastighetsfrågor, det bekräftas inte minst av en studie gjord av riksrevisionsverket. Byggnadsstyrelsen har idag en monopolställning, som i många fall byråkratiserar och försvårar skötseln av statliga byggnader. Nya former för statlig lokalförsörjning bör sökas.
Det finns flera modeller för att uppnå en mer decentraliserad och därmed effektivare lokalförsörjning och fastighetsförvaltning inom den statliga sektorn. Folkpartiet har tidigare tillsammans med moderaterna och centern föreslagit att byggnadsstyrelsen delas upp på flera statligt ägda men självständiga bolag.
En annan möjlighet vore att låta en myndighet själv få bestämma över lokalanskaffningen. Varför skulle t ex inte ett universitet av Göteborgs storlek självt kunna få ha hand om sin byggnads- och fastighetsförsörjning? Kompetens finns och verksamheten är tillräckligt stor för att bli rationell.
Riksdagen har tidigare beslutat om ett annat budgetsystem för högskolan, som innebär ett samlat anslagsbelopp för grundläggande högskoleutbildning. Varje högskoleenhet fick från och med budgetåret 1990/91 ett anslag för lokalkostnader i syfte att kunna påverka sina utgifter för lokalhyror. Byggnadsstyrelsen föreslås dock även i fortsättningen vara lokalhållare.
Vi anser att man borde fortsätta på den inslagna linjen och också pröva möjligheten att låta ett universitet vara ägare till fastigheterna och ta hela ansvaret för sina lokaler.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Göteborgs universitet får äga sina egna lokaler.
Stockholm den 21 januari 1991 Ingela Mårtensson (fp) Kenth Skårvik (fp)