Den nya högskolan i Trollhättan--Uddevalla har fått en lyckosam start. Intresset för utbildningarna är mycket stort vilket bl a visades av det mycket stora antalet sökande i höstas.
Högskolan präglas av optimism och framtidstro och man har på kort tid hunnit knyta långtgående internationella kontakter t ex via Comettprogrammet inom EG. Ett omfattande samarbete med näringsliv och andra högskolor inom forskning och utveckling pågår också.
I arbetet för att högskolan skulle komma till stånd pekade vi på högskoleutbildningens betydelse i denna konjunkturkänsliga region. Nu ser vi detta än tydligare. För att högskolan skall kunna utvecklas och finna sin profil för att bli den motor i regionen som är nödvändig måste den successivt byggas ut med fler utbildningar och möjligheter till att anordna lokala linjer och fristående kurser. Forskningsanknytningen måste stärkas i takt med undervisningen och biblioteksfunktionen byggas upp.
De mest nödvändiga förstärkningarna inför nästa år är:
LIF-anslaget (LIF: lokala linjer och fristående kurser) bör återställas och förstärkas. Anslaget används också för forskningsanknytning av utbildningen. Minskningen motiveras med att mellaningenjörsutbildningen som tidigare gick på detta anslag nu förs över till linjeanslaget. Problemet för Trollhättan--Uddevalla är att man startade denna utbildning tidigt. De högskolor som satte igång året efter fick försökspengar medan Trollhättan--Uddevalla använde ordinarie LIF-anslag som nu beskärs kraftigt.
Vi anser att LIF-anslaget bör tillföras 1 000 000 kr. för att i huvudsak användas för att möjliggöra uppbyggnaden av biblioteksfunktionen.
När det gäller undervisningsdelen finns starka krav från flera kommuner om att högskolan omgående skall starta en förskollärarlinje om 50 poäng med start vartannat år. Denna linje fanns med redan i utredningen som gjordes för Fyrstad.
Nu finns två klasser på förskollärarlinjen, 100 poäng. Det är bra men otillräckligt för att tillgodose behoven (400 sökande) och det är även otillräckligt för att kunna klara lärarförsörjningen. Det blir alltför små tjänster och därför svårt att rekrytera lärare. Enligt UHÄ är den kritiska gränsen 90 platser och UHÄ anser att det är viktigt att Trollhättan kommer upp dit.
Den föreslagna 50 poängs förskollärarutbildningen tillsammans med en fritidspedagoglinje på 30 platser skulle innebära att högskolan kommer över den kritiska punkten för lärarförsörjning inom undervisningssektorn och dessutom kan möta det stora behovet av utbildad personal inom dessa områden.
En av de planerade ingenjörslinjerna ströks för Trollhättan--Uddevallas del. Behovet är stort. Vi anser därför att ytterligare en ingenjörslinje med start 93/94 skall tillföras högskolan.
Forskningsresurserna bör successivt byggas upp.
Detta är de viktigaste behoven på kort sikt. Inom de närmaste åren måste dock en kraftig satsning göras för att förstärka högskolan både inom undervisnings- och forskningsområdena. Centern har i motionerna om högskolan och om infrastruktur anvisat medel och utvecklingsplan för de små högskolorna som väl täcker in kraven både på kort och lång sikt. Vi har där också en utförlig argumentation om nödvändigheten att förstärka grundutbildningen och de små högskolorna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen anslår 1 000 000 kr. på LIF-anslaget till Trollhättan--Uddevalla utöver vad regeringen föreslagit,
2. att riksdagen beslutar att högskolan i Trollhättan-- Uddevalla tillförs en 50 poängs förskollärarutbildning med antagning vartannat år, första antagning höstterminen 1991,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en fritidspedagoglinje med start läsåret 1993/94,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ytterligare en ingenjörslinje,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskningsresurser,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en kraftig utbyggnad av högskolan i Trollhättan--Uddevalla.
Stockholm den 17 januari 199l Marianne Andersson (c) i Vårgårda Ingvar Karlsson (c) Elving Andersson (c) i Bengtsfors