I regeringens proposition l990/9l föreslogs medel för att vid Umeå universitet komplettera den grundläggande juristutbildningen -- vilken är uppbyggd på samma sätt som i Göteborg -- med kortare kurser så att det blir möjligt för de studerande att läsa och tentera ämnen motsvarande en jur. kand.-examen. Utbildningsutskottet uttalade med anledning härav sin avsikt att behandla förslaget under nästa riksmöte.
De skäl som ligger till grund för förslaget att i Umeå komplettera juristutbildningen med kurser motsvarande jur.kand.-examen föreligger även i Göteborg. Allmänt gäller för arbetsmarknaden ett ökande behov av jurister. Förändringar på Europamarknaden leder bl.a. till att lagstiftningsvolymen ökar avsevärt. En akut brist på jurister kan därmed snabbt uppstå.
Därtill kommer att skilda arbetsgivare i ökande utsträckning kräver tingsmeritering och även högre meritering från domstolsväsendet. Eftersom företags- och förvaltningsjuridiska linjen inte ger behörighet för tingstjänstgöring leder detta till att juriststuderande i Göteborg i allt större omfattning kompletterar sin utbildning i t.ex. Lund eller Uppsala. Risken är därmed stor att de inte blir tillgängliga på den västsvenska arbetsmarknaden efter avslutad utbildning.
Förslaget från universitetet i Göteborg mottogs mycket positivt av UHÄ som också tillstyrkte detsamma. UHÄ underströk särskilt att UG föreslår att tillgängliga resurser disponeras på ett sådant sätt att det blir möjligt att läsa ''hel'' juristlinje i Göteborg. Avsikten är sålunda inte att öka utbildningsvolymen utan att underlätta för studerande i Göteborg att där slutföra sina studier till jur.kand.-examen.
I sitt yttrande till utbildningsdepartementet l990-12-03 skriver UHÄ: ''Förslaget att inom oförändrade resurser -- också beträffande lokaler m.m. -- förnya utbudet av utbildning i Göteborg är så intressant att det bör få prövas. Erfarenheterna av antagning till juristlinjen i Göteborg budgetåret l99l/92 och l992/93 bör därefter vägas in i ett mer allsidigt underlag för beslut om linjens eventuella permanentning i Göteborg.''
Tyvärr föreslås inte i regeringens proposition l990/9l:l00, Bilaga l00, att en juristlinje l80 poäng får inrättas vid universitetet i Göteborg. Skälet lär vara att den nya budgetprocessen med treårsramar bör få utvecklas på sätt som avsetts. UHÄ anser dock i sitt nämnda yttrande att universitetet i Göteborg bör få pröva att anordna hela juristlinjen under två budgetår med början höstterminen l99l.
Vi motionärer delar helt UHÄ:s uppfattning och finner det således väl motiverat att universitetet i Göteborg får inrätta en juristlinje l80 poäng med början höstterminen l99l med planeringsramen l20 nybörjarplatser per år. Att det då formellt blir fråga om en prövning under blott två år och inte under tre år som avsikten är med den nya budgetprocessen kan vi, lika litet som UHÄ, finna vara en relevant invändning när det i realiteten blott är fråga om en omdisponering av befintliga resurser och inte fråga om någon utgiftsökning. Det synes oss -- mot bakgrunden av vad både universitetet i Göteborg och UHÄ har anfört -- som synnerligen angeläget att den föreslagna juristlinjen får börja så snart som möjligt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att juristlinjen l80 poäng på försök skall inrättas under budgetåren l99l/92 och l992/93 vid universitetet i Göteborg med planeringsramen l20 nybörjarplatser per år samt att finansieringen skall ske på det sätt universitetet i Göteborg föreslagit, dvs. inom oförändrade resurser under anslagen D 6 och D l0.
Stockholm den l8 januari l99l Hugo Hegeland (m) Sonja Rembo (m) Lars Ahlström (m) Tom Heyman (m)