En av de mest utpräglade obalanserna i Sverige hänför sig till kultursektorn. Inom detta område dominerar storstäderna totalt. Speciellt kulturfattigt är Norrland. Som exempel kan nämnas att av landets 4 500 professionella musiker är endast 300 verksamma i de fyra nordligaste länen. Av dessa är dessutom bara en del verksamma inom den s.k. seriösa musiken.
En erfarenhet från alla vetenskapliga och konstnärliga utbildningar är att de utexaminerade tenderar att stanna i närheten av utbildningsorten. Ett bra sätt att häva den såväl öppna som dolda musikerbristen är därför att lokalisera en högre musikerutbildning till Norrland. En utbyggnad av de konstnärliga utbildningarna är en del av regionalpolitiken. Ett sätt att få fler konstnärer att bosätta sig i Norrland är att inrätta en högre kammarmusikalisk utbildning i något av de nordligaste länen. En arbetsgrupp inom Umeå Universitet har utarbetat förslag till en sådan utbildning, Pro Musica. Förslaget går ut på att utbildningen skulle vara en två-årig påbyggnadsutbildning med en klar profilerad kammarmusikalisk inriktning. Undervisningen skall bygga på ett tvålärarsystem med huvudlärare och assisterande lärare. Denna konstruktion skulle ge möjlighet att som huvudlärare anlita framstående musiker som kombinerar verksamheten som lärare med annan verksamhet som musiker.
Förslaget bygger också på en intim samverkan med Umeå Sinfonietta och Norrlandsoperan. Utbildningen skulle kunna starta som en försöksverksamhet.
Den enda högre musikutbildningsinstitutionen i Norrland är förlagd till Piteå. Denna har uttryckt sitt stöd för en två-årig påbyggnadsutbildning i Umeå.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av högre kammarmusikalisk utbildning i Umeå.
Stockholm den 17 januari 1991 Britta Bjelle (fp)