Att förbättra människors hälsa och arbetsmiljö och nedbringa och åtgärda arbetsskador framstår som en synnerligen angelägen politisk fråga att lösa. En del i detta problemkomplex är att se till att antalet sjukgymnaster hålls på betryggande nivå. Legitimerade sjukgymnasters riksförbund har påtalat att vi f.n. har en kvarstående brist på sjukgymnaster. Dimensioneringen av grundutbildningen måste stå i proportion till arbetsmarknadens behov. På socialdemokratiskt initiativ har landstinget i Jönköpings län utrett förutsättningarna för att inrätta en rehabiliteringslinje med inriktning på sjukgymnastik vid hälsohögskolan i länet.
Rekryteringsbehovet av sjukgymnaster har kartlagts i det egna och i angränsande landsting (F, G, H, N, P, R, E). Följande har då framkommit: Antalet vakanta heltidstjänster uppgick 1989 till 150. Det finns ett omedelbart rekryteringsbehov på 210 heltidstjänster. Rekryteringsbehovet per år inom den närmaste femårsperioden beräknas till 100. Antalet vakanta tjänster i riket var per 1989-03-01 ca 580. Underhandsdiskussion med företrädare för Jönköpings läns landsting tyder på att vakansläget ej förbättrats under 1990.
Arbetsskadefrekvensen samt behovet av förebyggande insatser inom arbetsplatser och bland anställda talar för att det nuvarande vakansläget ej kan accepteras. Rehabiliteringsutredningens förslag och intentioner är en viktig grund för de argument som kan anföras till förmån för ökade insatser från sjukgymnaster.
Detta bekräftas också av de signaler som kommer från den allmänna försäkringskassan. Detta faktum talar för att t.ex. en medelsöverföring från socialförsäkringssystemet till utbildningsinsatser skulle kunna vara motiverad för att åtgärda den bristsituation som råder.
Det ovan anförda gäller endast anställningsbehovet i landstingsregi. Därtill kommer att även företagshälsovården, knuten till primärkommun och näringsliv, påtalat den omfattande bristen på utbildade sjukgymnaster. Mot bakgrund av ett växande behov kommer utredningen fram till att det vore lämpligt att sätta i gång en utbildning om 40 platser fr.o.m. 1992/93. Behov av lokaler, utrustning och resurser för driften har aktualiserats av landstinget i dess långtidsplan.
Karaktärsämnet sjukgymnastik är styrande för undervisningen i basämnena vilka läses helt parallellt med karaktärsämnet. De fyra grundstenarna i utbildningen är karaktärsämnet sjukgymnastik, naturvetenskapliga resp. medicinska basvetenskaper, kommunikations- och beteendevetenskap samt praktiskt tillämpad sjukgymnastik.
Utbildningens vetenskapliga grund skall genomsyra alla kurser och särskilt resultera i den avslutande 20- poängskursens uppsats om 10 poäng. Sjukgymnastik som eget vetenskapligt område är ett framtida mål.
Utbildade lärare kommer att finnas inom det egna landstinget vid en utbildningsstart höstterminen 1992.
För forskningsanknytning av utbildningen är sörjt dels genom att landstinget bedriver och finansierar egen forskning vid institutionen för biomekanik och ortopedteknik t.ex. inom ergonomi, gångfunktionsstudier, belastningsstudier, etc., dels genomforskning och utvecklingsarbeten inom området rehabilitering som bedrivs vid Centrum för rehabiliteringsforskning som finansieras av Jönköpings läns landsting, Jönköpings kommun och högskolan i Jönköping.
Underlag för profilering inom utbildningen och grund för 10-poängsuppsatser kan i stor utsträckning tillgodoses genom forskningsområden etablerade i Jönköping med dess tillgång på disputerade handledare.
Tillgången på praktikplatser har inventerats och befunnits tillfredsställande med utnyttjande i första hand av handledare inom det egna landstinget. Samtliga landstingsanställda sjukgymnaster har tillskrivits om möjligheten att ställa upp som handledare och därvid har över 75 % uttryckt aktivt intresse att medverka i utbildningen som handledare och förklarat sig villiga att delta i erforderlig handledarutbildning. Samtal förs med angränsande län, G, N, P, R, beträffande praktikplatser och stor beredvillighet har uttalats beträffande möjligheter till avtal mellan hälsohögskolan och berörda.
Universitets- och högskoleämbetet (UHÄ) har i sin anslagsframställning till regeringen aviserat landstingens planer på sjukgymnastutbildning med start 1992. För att utbildningen skall komma i gång inom rimlig tid förutsätts att riksdagen uttalar att det är angeläget att en sjukgymnastutbildning förläggs till hälsohögskolan i Jönköping.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att en rehabiliteringslinje innefattande 40 platser med inriktning mot sjukgymnastik med start 1992/93 förläggs till hälsohögskolan i Jönköping.
Stockholm den 16 januari 1991 Catarina Rönnung (s) Åke Gustavsson (s) Ingegerd Elm (s) Nils Nordh (s) Marianne Andersson (s) s12pi Gislaved