Högskolans FoU-verksamhet har till stor del vuxit med hjälp av externa medel. Därmed har tillämpad forskning, utvecklingsarbete och utredningsverksamhet fått en inriktning mot områden, där den regionala högskolans lokala kontakter och nätverk utnyttjas.
Det är positivt med den samverkan som vuxit fram, men högskolan kan också bli för beroende av regionens näringsliv och myndigheter. I den mån Värmland drabbas av ekonomiska och andra problem kan det medföra att även högskolan försvagas. Högskolan måste ha sådan egen kraft och stabilitet att den kan medverka till att stimulera nyskapande och förändringar i regionen.
Det etablerings- och expansionsmönster vi idag kan se tendenser till i Sverige antyder att närhet till högre utbildning blivit en allt viktigare etableringsfaktor. Nyskapande inom olika områden förutsätter i ökad utsträckning tillgång till särskild kompetens. Genomförandet av nya idéer, själva produktionen, blir i allt större utsträckning beroende av tillgång till välutbildad arbetskraft. Bägge faktorerna skapar ett tryck på de orter där högre utbildning, främst med naturvetenskaplig och ekonomisk inriktning, finns att tillgå.
Högskolan i Karlstad fungerar som ett kunskapscentrum, där företag och myndigheter får tillgång till tillämpad forskning, utvecklingsarbete, utredningsverksamhet och utbildning.
De tre högskolorna i Karlstad, Växjö och Örebro med sina traditioner från utbyggnaden av universitetsfilialer och med sitt breda utbud av linjer och kurser bör ges prioritet framför de senare tillkomna högskolorna.
Inom Karlstadsmodellen garanteras kvaliteten inom forskningen genom de vetenskapliga ledare som engageras och vilka har anknytning till universitetet. De kan också svara för den forskarutbildning som bedrivs i Karlstad. Genom att bygga vidare på denna organisation kan högskolans forskningsorganisation byggas upp till universitetet i Karlstad.
Forskarutbildning ställer särskilda krav på forskningsmiljön och det är viktigt att bygga vidare på den miljö, kompetens och kultur som utvecklas vid högskolan i Karlstad, för att göra det möjligt att skapa en enhet som skulle ge nya kvalitetsaspekter till Sveriges universitetsstruktur -- universitetet i Karlstad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingen av högskolan i Karlstad till universitet.
Stockholm den 16 januari 1991 Isa Halvarsson (fp)