Ett av de effektivaste medlen för att både på kort och lång sikt åstadkomma en bättre arbetsmiljö i samhället är att öka utbildningen och forskningen om arbetsmiljön. En satsning på ökad utbildning om arbetsmiljön bör därför ske på alla nivåer inom utbildningssystemet.
En av de yrkesgrupper som har haft och kommer att ha en viktig roll när det gäller att få till stånd bättre arbetsmiljöer är ingenjörerna. Dessa har i allmänhet ansvaret för både planeringen av nya arbetsmiljöer, produktion på befintliga arbetsplatser och även för förändringar och förbättringar för att undanröja de brister som kan finnas i arbetsmiljön. Motsvarande gäller lantmästare och agronomer inom lantbruksnäringen samt skogs- och jägmästare inom skogsnäringen.
För närvarande får blivande civilingenjörer, lantmästare, agronomer, skogsmästare och jägmästare en mycket bristfällig utbildning i arbetsmiljöfrågor. En majoritet har sannolikt inte fått någon utbildning alls. Detta är långt ifrån tillfredsställande.
Enligt vår mening, och med hänvisning till ovanstående, anser vi att arbetsmiljöutbildning skall vara obligatorisk i högre teknisk utbildning liksom inom skogs- och jordbruksutbildningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av arbetsmiljöutbildning inom högre teknisk utbildning och inom skogs- och jordbruksutbildning.
Stockholm den 16 januari 1991 Kersti Johansson (c) Stina Gustavsson (c)