Falu Bergsskola, Sveriges första civila tekniska högskola, startades 1819 i Falun. Femtio år senare utlokaliserades den till Stockholm och blev grunden till Kungliga tekniska högskolan, KTH.
Nu är den optimala storleken på 6 000 elever för länge sedan passerad vid KTH. Trängseln och svårigheten att få bostad utgör bekymmer för eleverna. Och institutionerna vid högskolan har svårigheter att expandera i takt med behov och önskemål.
Man bör överväga att flytta ut vissa institutioner från de alltför stora högskolorna till de regionala högskolorna. På så sätt skulle man kunna få till stånd kvalificerad forskning och utbildning vid de regionala högskolorna utan stora extra kostnader.
Vissa tillämpade ämnen lämpar sig utmärkt att utlokalisera. Som exempel kan nämnas materialteknik, skogsteknik, kemiteknik, högspänningsteknik, flygteknik och miljöteknik.
Det är dags att Bergslagen får tillbaka forskningsverksamhet som startade där och som egentligen hör hemma där den praktiska verksamheten bedrivs. Högskolan i Falun--Borlänge är belägen i hjärtat av den materialproducerande industrin i Sverige. Här finns inom en 10-milsradie stålverk som SSAB, Avesta AB, Ovako AB, Sandvik AB och Fagersta AB. Rekryteringen av kvalificerad arbetskraft underlättas när utbildningen finns i regionen.
Bergssektionen vid KTH bör flytta tillbaka från Stockholm till Falun--Borlänge högskola. Det är väsentligt att de regionala högskolorna får fasta forskningsresurser. Genom en utflyttning av bergssektionen tillförs högskolan i Falun--Borlänge ett 10-tal professurer och en materialinriktad civilingenjörsutbildning med tillhörande forskning.
Grunden lades 1987 när Materialcentrum, HTM i Borlänge inrättades, i nära samarbete med de stora företagen i regionen. Den avslutande civilingenjörsutbildningen i materialfysik vid Uppsala universitet är förlagd till detta centrum.
Högre utbildning och forskning ger en region framtidstro och utvecklingskraft. En storsatsning på högskolan i Falun--Borlänge är god regionalpolitik.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om flyttning av bergssektionen från KTH till högskolan i Falun--Borlänge.
Stockholm den 16 januari 1991 Birgitta Hambraeus (c) Göran Engström (c)