En strängare syn på forskning
Vi lever i dag i de stora och snabba förändringarnas värld. Gamla värderingar och gamla ekonomiska teorier visar sig vara enbart delsanningar. Tron på att den oändliga tillgången på friskt vatten, ren luft och fruktbar odlingsjord kan kombineras med den eviga konsumtionstillväxten har förvandlats till en myt. Även på forskningens område har tiden kommit för besinning och omprövning.
Det kan först fastläggas att talet om forskningens frihet till stor del är en myt. Forskningen styrs av dem som ger anslag. När det gäller statligt finansierad forskning finns en viss frihet inom den ram som anslagen medger. När det gäller uppdragsforskning är friheten mycket begränsad. I många fall vore det önskvärt att forskningens frihet ökades, men däremot bör den begränsas av de krav, som görs tydliga genom konsekvensanalyser av väntade resultat.
Vi har nu överskridit många hållbarhetsgränser och vi letar efter nya värderingar och nya ekonomiska teorier, där även miljöns och framtidens krav kan tillgodoses. Men vad dessa båda kräver är ännu osäkert, även om vi vet tillräckligt för att börja åtgärda kraven; detta för att inte drivas in i irreversibla och olycksbringande reaktioner, d v s förbi den punkt, varifrån ingen återvändo gives.
De senaste årens forskning har dock lärt oss att vi behöver veta betydligt mer för att våga fatta tillräckligt radikala beslut för att klara dagens och morgondagens miljökriser. Ändå görs ingenting för att styra den tillämpade forskningen in på de för vår överlevnad mest väsentliga områdena. Tvärtom! Den på destruktion inriktade vapenteknologiska forskningen eller den kostnadskrävande rymdforskningen prioriteras fortfarande högt trots att den globala överlevnaden är så mycket viktigare.
Anslag till den statligt stödda forskningen
Anslag till forskning finansieras i dagmed fakultetsanslag där regering och riksdag anger den totala ramen och de områden som bör prioriterasgenom att inrätta professurermed extern finansiering, sektorsforskning. Det innebär att statliga organ får resurser till forskningsprojekt, som faller inom deras område och som de behöver. Exempel på sådana organ är byggforskningsrådet och arbetsmiljöfondengenom uppdragsforskning, d v s företag köper forskning av högskolan för att t ex utveckla en produkt. Forskningsresultaten kan hemligstämplas.
Den externfinansierade forskningen på högskolan ökar snabbare än fakultets- och forskningsrådsanslagen. Den tekniska fakulteten får den största andelen av sektorsanslagen, den filosofiska får den minsta.
För att inte försämra för den långsiktiga och mer oberoende forskningen, som bekostas med fakultets- och forskningsrådsanslag bör ovan nämnda klyfta icke tillåtas öka. Sektorsanslagen bör vara speciellt inriktade på att lösa akuta miljöproblem.
Två starka skäl för att rikta forskningsmedlen strängare
FN:s konvention om barnens rättigheter har behandlats i riksdagen och principen om barnens bästa har fått grundlagsstatus. Det innebär i praktiken att varje beslut måste prövas mot bakgrunden av solidariteten med kommande generationer. Menar man allvar med detta beslut gäller det också i hög grad att pröva konsekvenserna av varje forskningsprojekt för barns välfärd och goda miljö.
Ett ytterligare skäl för den här föreslagna styrningen av forskningsmedel är följande. Vi är medvetna om att en ny kategori flyktingar ökar oroväckande i antal -- miljöflyktingarna. Det bästa för alla vore att förbättra hemlandets förhållanden så att miljöflyktingarnas antal minskades. För att förverkliga detta behövs just den prioriterade forskning, som miljöpartiet de gröna här föreslår.
Konsekvensanalys bör styra
Vi föreslår att grundforskningen fortfarande skall vara fri. Vi föreslår att det statliga ekonomiska stödet för tillämpad forskning prioriteras enligt den grad som projektets mål är att förbättra mänsklighetens grundläggande behov eller vår med andra livsformer gemensamma miljö. Detta skall gälla för en viss prövotid för att därefter omprövas. Beslutet om vilka projekt som skall få pengar enligt dessa nya krav görs av en etisk nämnd. Troligen kommer de forskare, som ''tvingats'' in på dessa forskningsområden att finna sitt arbete så spännande och utmanande att de efter ''provåren'' vill fortsätta.
Även de privata medlen till forskning borde av samma skäl underställas samma styrande krav. För detta krävs dock en djupare medvetenhet om miljöproblemens allvar, framsynthet och ändrade skatteregler -- eller en utredning om vilka lagliga regler som erfordras.
Av största vikt är att den tvärvetenskapliga forskningen även över fakultetsgränserna får erkännande och status; detta är ännu inte fallet. Tvärvetenskapliga rön ger beslutsfattarna en mångsektoriell konsekvensanalys, en positionsanalys, utifrån vilken för hela samhället goda beslut kan fattas.
Om frånvaron av gränser
Naturligtvis kan det sättas ifråga var gränserna skall dras mellan grundforskning och tillämpad forskning, mellan vilka behov som är grundläggande eller ej eller hur balansen mellan olika livsformer, inklusive den omättliga och omätliga människan, skall avvägas. Det måste ändå vara lättare att prioritera inom de här föreslagna ramarna än -- som i dag -- inom betydligt dimmigare gränser.
Frågor i stället för gränser
Forskarna borde kunna hjälpa beslutsfattarna med att svara på bl a följande frågor och de många däri ingående delfrågorna:
Var ligger gränsområdet mellan naturtillgångarnas utnyttjande och bevarande av miljön för kommande generationer? Vilka kunskaper saknas, vilka lagar måste bort, resp komma till för att den gränsen inte skall överskridas? Med vilka legislativa, ekonomiska och informativa styrmedel kan vi minska resursförbrukningen och öka återanvändningen i tillverkningsprocesser och konsumtion? Hur skall vi kunna återställa, bevara och berika naturmiljöns mångfald, som i sig är ett försvar för kommande liv? Hur kan kontakt, samarbete och förståelse förbättras mellan allmänhet och beslutsfattare? Hur ser den ekonomiska teori ut, som inte i praktiken bidrar till ökande klyftor mellan fattig och rik och inte kräver ett ständigt ökande uttag av ändliga naturtillgångar? -- Vilken bättre måttstock kan ersätta det dåliga begreppet BNP för att också innefatta de ovärderliga livskvaliteterna? -- Vilken värdebas skulle ge optimal ekonomisk rättvisa? -- Hur skall den nya ekonomiska världsordningen kunna förverkligas? Hur skall vi effektivt och humant kunna stoppa världens folkökning? Hur kan vi öka det internationella såväl som det lokala och individuella ansvarstagandet?
Det borde vara självklart för samtliga beslutsfattare att söka få till stånd en kvalitativt och etiskt högtstående forskning som siktar till alla livsformers överlevnad i dynamisk balans.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att klyftan mellan å ena sidan sektorsanslag och å andra sidan fakultets- och forskningsrådsanslag ej tillåts öka,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att prövning av medelstilldelning till nystartade projekt inom tillämpad forskning skall ske med utgångspunkt i kommande generationers behov,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att tvärvetenskaplig forskning stöds så som anges i motionen.
Stockholm den 14 januari 1991 Anna Horn af Rantzien (mp) Gösta Lyngå (mp) Eva Goe s (mp)