Behov av utbildning och forskning
Behovet av religionsvetenskaplig utbildning och forskning i Umeå har blivit alltmer påtagligt.Först och främst är prästbristen som bekant mycket svår i Norrland och avhjälps knappast t.ex. av att norrländska prästkandidater genom familjebildning under studietiden ofta har svårt att återvända till sina hemstift. Även andra omständigheter med stora avstånd och en i övrigt ogynnsam arbetsmarknad leder till den ofrånkomliga slutsatsen att en utlokaliserad teologutbildning faktiskt krävs för att på sikt avhjälpa den allt kärvare situationen.För det andra som också på senaste tiden framgått av massmedia, att skolorna i alarmerande omfattning saknar kompetenta lärare i bl.a. religionskunkap. Också denna bristär särskilt svår i de norrländska kommunerna med många icke behöriga vikarier.För det tredje har även inom lärarkåren vid universitet ett ökat krav på religionsvetenskaplig kompetens gjort sig gällande som en förstärkning av kunskapsutvecklingen inom olika ämnen. Den pågående internationaliseringen efterfrågar t.ex. både en fördjupad förståelse av ortodox-östeuropeisk kultur och en mer kompetent insikt i problemen inom den islamska världen. Även detta behov är i högsta grad aktuellt och angeläget. Ett fjärde behov som vuxit fram sedan en längre tid är ett ökat stöd till den kyrkohistoriska och religionspedagogiska forskningen, där arbetet med kyrkboksmaterialet vid demografiska databasen och forskningsarkivet har fått allt större betydelse även för landets teologiska forskning.
Hittillsvarande åtgärder
Alltsedan 1960-talet har teologiska kurser i begränsad omfattning förekommit i Umeå, både inledande kortare grundkurser och tillfälliga inslag i fortbildningen för kyrkans och skolans räkning. Från höstterminen 1987 till och med vårterminen 1990 genomförde Uppsala universitet en fullständig linjekurs, 41--160 poäng, fram till teologie kandidatexamen.
En ny sådan linjekurs, 160 poäng, upprepas nu efter beslut av statsmakterna med början innevarande termin, vårterminen 1991. Även denna kurs ingår i ett utbud från Uppsala universitet. Glädjande nog är rekryteringen till de nya 20 linjeplatserna mycket god. Totalt ett 60-tal sökande har anmält sig, ett starkt bevis på det nämnda behovet av religionsvetenskaplig kompetens i Norrland.
Universitetet har skapat förutsättningarna för kursen med lokaler samt med ett mindre kansli för en lokal samordnare och en sekreterare, båda på halvtid. Kostnaderna för den förra tjänsten delas mellan de båda universiteten. Den senare tjänsten tillsammans med en ambitiös satsning på den pastorala ramen för prästkandidaterna bestrids dels av Luleå stift, dels av sammanskjutna medel från de lokala kyrkliga samfälligheterna och anslag från teologifonden i Umeå. För undervisningens innehåll och genomförande svarar som nämnts teologiska institutionen i Uppsala.
Universitetet har även vidtagit åtgärder för att understödja den teologiska forskarutbildningen med resurser och handledning, främst inom historisk och beteendevetenskaplig teologi (kateketik). En licentiatavhandling och ett antal D1- och C1-uppsatser har tillkommit på detta sätt för Uppsalas del. En doktorand arbetar för närvarande på sin avhandling med handledningsresurser i Umeå och med kommande disputation i Uppsala.
Den kanske viktigaste åtgärden hittills är att universitetet sedan ett år inrättat en arbetsenhet för religionsvetenskaplig utbildning (ARV) för det nystartade kansliet med lokaler i nära anslutning till undervisningen. Där får studenterna en möjlighet att finna en fast punkt för studiestöd och för sina övriga praktiska frågor under studietiden. En ännu ej helt löst fråga är på vilket sätt denna arbetsenhet skall kunna inrymma även den nyss nämnda forskarhandledningen som sedan en tid bedrivs i teologi.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den religionsvetenskapliga grundutbildningen i Umeå permanentas med återkommande intagning av studerande,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att den i Umeå sedan länge etablerade historiska och beteendevetenskapliga teologiska forskningen får ett utökat stöd och en fastare samordning med den religionsvetenskapliga utbildningen i övrigt,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att den nyinrättade arbetsenheten för religionsvetenskaplig utbildning konsolideras för fortsatt samordning och utveckling av undervisningen och forskningen i Umeå.
Stockholm den 14 januari 1991 Britta Bjelle (fp)