Det finns i Sverige en betydande enighet om att satsning på högre utbildning är av yttersta vikt för en positiv utveckling av Sveriges framtid. Den socialdemokratiska forsknings- och utbildningspolitiken, senast manifesterad i årets budgetproposition, har också burit tydligt vittnesbörd om en klart markerad anslutning till denna grundinställning.
Det finns emellertid starka skäl att ytterligare förstärka effekten av de föreslagna åtgärderna. Det övergripande målet för den strategiska högskolepolitiken måste vara att skapa ett nationellt starkt högskolesystem som på bästa sätt förmår att förse det svenska samhället med välutbildad arbetskraft. Därvid är det viktigt att tillgodogöra sig målgrupper i skilda delar av det svenska samhället samt att tillgodose arbetskraftsbehov i olika delar av riket. En högskolepolitik som, genom att alltför ensidigt tillgodose samhällsbehov genom utbildning etablerad vid de större enheterna, bevisligen har en tendens att stärka storstadsregionerna på övriga regioners bekostnad, ger inte ett optimalt nationellt resultat. För rikets bästa krävs därför en fortsatt satsning på mindre och medelstora högskoleenheter.
Under ett antal år har riksdagen genomfört en målmedveten uppbyggnad av högskolan i Skövde. Trots detta är högskolan i Skövde -- nästan femton år efter etableringen -- fortfarande en av rikets minsta högskoleenheter med resurser för utbildning på allmänna linjer motsvarande några promille av de samlade nationella högskoleresurserna för detta ändamål. Detta förhållande är inte acceptabelt, vare sig av strukturella skäl eller av regionala. Regionen behöver med sin ytterst svaga högskoletradition mer än många andra län den stimulans som en högskola innebär.
Högskolan i Skövde har vidare en mycket ''smal'' och från vissa synpunkter relativt ''sned'' struktur. De nuvarande kompetensområdena, teknik, data- och systemvetenskap samt ekonomi, samtliga relaterade till näringslivet, behöver kompletteras med annan typ av utbildning, riktad mot offentlig verksamhet eller mot kultur/humaniora och med inriktning mot andra viktiga kompetenser. I dag uppvisar huvudsakligen specialiserade fackhögskolor en så smal verksamhetsbas. Jämförelsen är ändå inte adekvat eftersom dessa högskolor inom sina områden har en bredd och ett djup som högskolan i Skövde saknar.
Det är vidare viktigt, att högskolan i Skövde ges möjlighet att erbjuda utbildningar som i viss utsträckning kan innebära en profilering inom det nationella högskolesystemet. Risken blir annars att vissa mycket små högskolor, som exempelvis högskolan i Skövde, huvudsakligen kan komma att upplevas som utbildningsanordnare med uppgift att tillgodose enbart regionala utbildningsmål inom det näringslivsinriktade området.
Årets budgetproposition innehåller för Skövdes del i princip endast konsekvenser av tidigare fattade beslut. Vi anser att detta är olyckligt och att i stället resurser måste tillföras för en fortsatt utbyggnad.
Vi vill nedan, huvudsakligen i anslutning till förslag i högskolans anslagsframställning, vilka baseras på bedömningar som delas av länsstyrelse och andra organ i regionen, lämna konkreta förslag till fortsatt utbyggnad av högskolan i Skövde.
Utbyggnad av ekonomutbildningen
Högskolan i Skövde har 60 platser på ekonomlinjen varav 30 avser endast basblock. Enligt vår mening bör ekonomutbildningen vid högskolan förstärkas med ytterligare 30 platser, dvs till sammanlagt 90 platser varav 60 platser endast avser basblock. Orsaken härtill är ett behov av att möta dels starka näringslivsönskemål, dels ett starkt studerandetryck på ytterligare platser, inte minst för att kunna erbjuda flera fördjupningsalternativ, bland annat med inriktning mot marknadsföring och småföretagsutveckling.
Från näringslivskommittén framförs således med stor kraft önskemål om att ekonomutbildningen byggs ut och förstärks genom ''en inriktning mot marknadsföring med såväl nationell som internationell räckvidd''. En sådan satsning bör dels innefatta att utbildning etableras på området, dels innebära att, med utbildningen som bas, ett i länets behov kvalificerat utvecklingsarbete inom marknadsföringsområdet inleds. På sikt är det enligt näringslivets uppfattning också önskvärt att regelrätt forskning kan etableras på området.
Enligt näringslivskommitténs uppfattning är det vidare önskvärt, att den marknadsföringskompetens som etableras ''resulterar i ett så brett utbildningsprogram som möjligt. Framtiden kommer att ställa så stora krav på näringslivet och dess anställda, att 'generaliserande' utbildningskoncept i hög grad är önskvärda. Därtill kommer att mindre företag måste rekrytera personal med breda kompetenser.''
Vi föreslår att högskolan i Skövde tillförs resurser motsvarande ytterligare 30 platser på ekonomlinjen (140 poäng).
Grundskollärarutbildning
Det är viktigt att öka antalet studerande inom grundskollärarutbildningen i riket. Därvid är det nödvändigt att i viss mån ta hänsyn till regionala synpunkter, såväl med tanke på regionernas behov av lärarförsörjning som med tanke på rekrytering av studerande. En lokalisering av utbildning inom sektorn för undervisningsyrken till Skövde innebär därigenom en förstärkning av lärarutbildningen för riket som helhet.
Företrädare för länet skriver i samband med UHÄs AF för 1990/91 bland annat följande:
Länsstyrelsen i Skaraborgs län, Skaraborgs läns landsting, Kommunförbundet Skaraborg samt enskilda kommuner i länet (däribland Skövde kommun), högskolan i Skövde samt ett flertal representanter för länets näringsliv har var för sig, vid flera olika tillfällen, understrukit vikten av att Skaraborgs län i så stor utsträckning som möjligt har en infrastruktur, som åtminstone till sin ''basnivå'' inte alltför mycket avviker från både storstadsområdena och andra regioner i Sverige. Till infrastrukturen räknas då bland annat tillgång till högre utbildning, goda kommunikationer, utbyggd offentlig och privat service samt ett adekvat kulturutbud. Tvivelsutan är det så, att just tillgången till högre utbildning är en förutsättning för stora delar av den andra infrastrukturen, inte minst för en väl fungerande service i vid mening.
Inte minst från det privata näringslivets sida har understrukits, att en basal offentlig service, i fråga om exempelvis tillgång till en kvalitativt högtstående barnomsorg och grundskola, är en grundförutsättning, för att näringslivet skall kunna behålla och rekrytera personal med hög kompetens och därmed i förlängningen för utvecklingen av näringslivet som sådant. Det är av avgörande vikt för ett samhälles infrastruktur, att samhället kan påräkna en regelbunden försörjning med arbetskraft för bland annat grundskolan.
Det förefaller oss inte rimligt att i ett riksperspektiv utöka dimensioneringen av en utbildning av detta slag utan att samtidigt se utbildningens lokalisering som en faktor av regionalpolitisk art (jfr lokaliseringen av ingenjörs- och ekonomutbildningar).
Den omständigheten att det för tillfället är svårt att rekrytera studerande till linjen gör, att en etablering av denna i Skövde även i ett nationellt perspektiv framstår som synnerligen intressant. Med utgångspunkt i den kunskap som samtliga undertecknare efter flera års arbete har byggt upp om utbildningsmönster i länet, är möjligheterna långt större att till högskolan i Skövde rekrytera skaraborgare till grundskollärarlinjen än vad det torde vara att rekrytera skaraborgska ungdomar till en storstad som Göteborg.
Det förtjänar att påpekas, att högskolan i Skövde i dag endast rekryterar cirka 30 procent kvinnor och till cirka 60 procent endast elever från gymnasieskolans T- och N-linjer. Det torde därför finnas en relativt omfattande ''reserv'' av ungdomar i länet, vilka normalt inte reflekterar över att påbörja högskolestudier men som vid en ny linjeetablering i länet sannolikt får ett ökat intresse för högskolestudier. Detta har bland annat visats genom inrättandet av ekonomilinjen vid högskolan i Skövde; denna åtgärd har på ett mycket markant sätt ökat rekryteringen av skaraborgare till ekonomistudier inom högskolan.
Fr.o.m. hösten 1990 har universitetet i Göteborg decentraliserat 30 platser inom grundskollärarutbildningen till Skövde (inom den svårrekryterade varianten matematik och naturorienterande ämnen). Antalet förstahandssökande till den berörda utbildningen i riket som helhet visar att utbildningen endast på fyra orter, däribland Skövde, kan uppvisa flera anmälningar än antalet platser. Det är således förhållandevis lätt att rekrytera studenter till Skövde.
Vi föreslår därför i första hand att grundskollärarlinjen inrättas vid högskolan i Skövde med 90 platser. I andra hand är det dock möjligt att linjen vid universitetet i Göteborg förstärks med motsvarande antal platser och att det av riksdagsbeslutet framgår att dessa platser skall ligga i Skövde och att högskolan i Skövde har ett planerings- och genomförandeansvar för dem.
Förskollärarutbildning
En ökad satsning på förskolan i enlighet med riksdagens intentioner kräver en fortsatt kraftig utbyggnad av såväl daghem och familjedaghem som av deltidsförskolan och den öppna förskolan. Detta medför ett ökat behov av utbildad personal. Kommunförbundets länsavdelning och flera kommuner i länet har framfört önskemål om etablering vid högskolan i Skövde av förskollärarlinjen.
En fullt utbyggd barnomsorg krävs såväl utifrån samhällets som individens behov. Dagens och morgondagens arbetsmarknad präglas alltmer av en förväntad brist på arbetskraft. Stora problemområden är sannolikt bland annat industrin, vården, den sociala omsorgen och skolan. Av detta skäl krävs en väl fungerande barnomsorg som gör det möjligt för så många som möjligt att delta i arbetslivet. Till saken hör att flera av dem som nu tvingas vara hemma för vård av barn har en god utbildning och en värdefull yrkeslivserfarenhet. Såväl näringslivet som den offentliga sektorn är med andra ord i stort behov av en utbyggd och väl fungerande barnomsorg.
Regeringens aktionsgrupp anser således att det måste till fler utbildningsplatser på förskollärarlinjen för att det inte skall uppstå personalbrist när kommunerna bygger ut barnomsorgen till full behovstäckning. Behovet av utbildning i flera steg är därtill stort liksom av vidareutbildning av olika slag. Sammanfattningsvis anser aktionsgruppen att ytterligare ansträngningar behöver göras för att utbilda, rekrytera, behålla och utveckla personalen inom barnomsorgen.
Det är vidare uppenbart att bristen på platser inom barnomsorgen medför stora problem för individerna. Många har skaffat sig en lång utbildning med stora studieskulder som följd och har dessutom en boendeform som kräver två familjeförsörjare. Till saken hör dessutom att den förälder som tvingas vara hemma i normalfallet är modern, vilket på ett allvarligt sätt motarbetar även relativt lågt ställda krav på jämställdhetssträvanden i samhället. Eftersom grunden för en väl fungerande barnomsorg är väl utbildade förskollärare, krävs från regional synpunkt en etablering av förskollärarutbildning vid högskolan i Skövde.
Vi menar att det ifråga om förskollärarlinjen i stort gäller samma argument om en regional basstruktur som ifråga om grundskollärarlinjen. Samordningsvinster torde därjämte gå att göra mellan grundskollärarlinjen och förskollärarlinjen. Om förskollärarlinjen skall få en ökad dimensionering i riket, bör regionala hänsyn väga tungt ifråga om lokalisering av utbildningen. Vi föreslår därför att förskollärarlinjen etableras vid högskolan i Skövde med 60 platser.
Systemvetenskapliga linjen
UHÄ har i sin utbyggnadsplan för de mindre och medelstora högskolorna föreslagit att systemvetenskapliga linjen vid högskolan i Skövde förstärks. Vi instämmer i UHÄs bedömning och menar att en planeringsram om 60 platser normalt är en lämplig bas för en adekvat utbildningsstruktur. En utökning av systemvetenskaplig linje stärker dessutom på ett positivt sätt den betydande datavetenskapliga kompetensen vid högskolan i Skövde och därmed den nationella kompetensen inom området.
Vi föreslår således att planeringsramen för systemvetenskapliga linjen ökas från 30 till 60 platser. Eventuellt kan förstärkningen ske genom successiva utökningar om 15 platser under två på varandra följande budgetår.
Lokala och individuella linjer samt fristående kurser
Kärnan i utbildningsutbudet inom anslaget ''Lokala och individuella linjer samt fristående kurser'' vid högskolan i Skövde är linjer och kurser som ansluter till eller kompletterar de av riksdagen beslutade utbildningsprofilerna.
Vi vill understryka, att hittills tilldelade medel för lokala linjer och fristående kurser har kommit att spela en mycket stor roll för uppbyggnaden av kompetensen vid högskolan i Skövde och för den ökade spridningen av högskoleutbildning i regionen. Över huvud taget måste de lokala linjerna och fristående kurserna i hög grad sägas vara ett adekvat sätt att uppnå de av riksdagen uppsatta utbildningspolitiska målen. Det är enligt vår uppfattning därför väsentligt att anslaget kraftigt förstärks. Endast härigenom kan flera av de tankar och idéer som väcks i anslutning till högskolans kompetensområden realiseras.
Vi anser således att medel bör tilldelas för att göra det möjligt att i första hand inrätta fyra nya utbildningar, varav tre ansluter till existerande kompetenser vid högskolan och en avser uppbyggnad av ny kompetens.
Vi ser det som angeläget att högskolan i Skövde kan erbjuda en påbyggnadsutbildning inom det datavetenskapliga området. Påbyggnaden skall i första hand möjliggöra en fördjupning inom områdena kunskapssystem och databasteori. Vi förutsätter att en sådan påbyggnadsutbildning utformas och genomförs i nära samarbete med en forskande enhet. Medel bör tilldelas för åtta årsstudieplatser.
Kärnan i den matematisk-naturvetenskapligt inriktade datautbildningen vid högskolan i Skövde utgörs av systemprogrammerarlinjen (120 poäng). Högskolestyrelsen har endast kunnat tilldela linjen en planeringsram om 24 platser. Antalet platser är från en enhetsmässig och också samhällsekonomisk aspekt alltför litet. Planeringsramen bör därför höjas från 24 till 30 platser, dvs medel bör tilldelas som möjliggör utbildning på ytterligare 18 årsstudieplatser.
Vid högskolan i Skövde finns en tradition av utbildning inom det fackspråkliga området. Vi har förstått att högskolestyrelsen i sin planering av utbildningen har lyckats omfördela vissa medel för att erhålla ett block av kurser i språk och länderkunskap. Denna inriktning måste emellertid ges erforderliga basresurser. Vi föreslår därför att medel tilldelas för en tvåårig utbildning i tyska språket med länderkunskap för kombinationsstudier med ekonomi och/eller teknik (20 årsstudieplatser).
Högskolan i Skövde har, bland annat genom sitt kunnande inom datalogi och datorteknik, möjlighet att erbjuda intressant utbildning i skärningsområdet mellan avancerad (elektronisk) teknik och modern medieanvändning och konstskapande. Högskolan har också de två senaste åren erbjudit viss fortbildning och vidareutbildning inom ''computer art'', en utbildning som har tilldragit sig intresse även i ett nationellt perspektiv. Möjligheten att inrätta en huvudsakligen humanistiskt inriktad tvåårig mediautbildning, där moderna interaktiva medier utgör viktiga arbetsredskap, bör tillvaratas. Härigenom skulle högskolan i Skövde få en utbildning av renodlat nationellt intresse. Vi föreslår att högskolan tilldelas resurser för 20 årsstudieplatser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tilldelning av ytterligare 30 platser på ekonomlinjen (140 poäng) vid högskolan i Skövde,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om i första hand inrättande av grundskollärarlinjen vid högskolan i Skövde med 90 platser, i andra hand tilldelning av ytterligare platser till universitetet i Göteborg för att möjliggöra utlokalisering av ytterligare platser till Skövde,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av förskollärarlinjen vid högskolan i Skövde med 60 platser,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tilldelning av ytterligare 30 platser på systemvetenskapliga linjen vid högskolan i Skövde,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av förstärkning av anslaget ''Lokala och individuella linjer samt fristående kurser''.
Stockholm den 11 januari 1991 Sven-Gösta Signell (s) Jan Fransson (s) Birgitta Johansson (s) Kjell Nordström (s)