Fler platser till högskolan i Trollhättan--Uddevalla
En målmedveten, kraftfull och uthållig satsning på högre utbildning och forskning är nödvändig om Sverige skall behålla sin ställning som avancerad industrination och välfärdsstat. Vi lever i en tid och en värld där den allmänna kunskapsnivån hos befolkningen är avgörande för utvecklingskraften inom landet och konkurrenskraften internationellt. Vårt välstånd är till stor del en följd av ett samspel mellan hög kvalitet på grundutbildning, grundforskning och tillämpad forskning.
I ett internationellt perspektiv spelar utbildning och forskning en framträdande roll. Universitets- och kultursamarbete ökar i betydelse, inte minst i Europa. I de flesta länders nationella planering betraktas forskning och utbildning som viktiga tillväxtfaktorer och industrinationer omprioriterar idag sina resurser med den utgångspunkten. Detta bör också Sverige göra. Regeringen klarar tyvärr inte av detta.
Ett av resultaten av detta är att Sverige i dag ligger långt efter flera av våra konkurrentländer då det gäller andelen av befolkningen med högre utbildning. USA, Kanada, Nederländerna, Tyskland, Frankrike och Danmark är exempel på länder med en högre andel högskoleutbildade. I Sverige är 2,3 procent av befolkningen registrerad i högskoleutbildning, i Kanada och USA dubbelt så många. Förhållandet är än mer anmärkningsvärt om man betänker att Sverige har en vidare definition av högskoleutbildning än andra länder. Detta innebär att vi ligger ännu sämre till än vad statistiken visar.
Fler platser inom högskolan
Enligt regeringens förslag skall antalet platser på högskolan nästa budgetår öka med 350 utöver de 1 600 som regeringen redan tidigare föreslagit. UHÄ har begärt en ökning med 6 000 platser.
De av regeringen nu föreslagna ökningarna av antalet utbildningsplatser föreslås finansieras genom omprioriteringar. Förslaget innebär bl.a. resursminskningar för tekniska utbildningar, vårdutbildningar och lärarutbildningar. Förslaget innebär att regeringen tar med ena handen och ger med den andra. Resultatet blir ingen resursförstärkning.
Vi föreslår istället att antalet utbildningsplatser inom högskolan ökas i den omfattning som UHÄ föreslår. Bakgrunden till vårt förslag är dels det manifesterade behovet av fler akademiker, dels läget på arbetsmarknaden. Det bästa sättet att försöka motverka en ökad arbetslöshet är att satsa på utbildning. Detta bör ske på alla plan, både inom ramen för arbetsmarknadsutbildningen och inom det ordinarie utbildningsväsendet.
Riksdagen bör uppdra åt regeringen att öka antalet intagningsplatser på högskolan med totalt 6 000 till hösten. För detta bör ett särskilt anslag på 100 miljoner kronor ställas till regeringens disposition. Detta kommer att minska behovet av kommande arbetsmarknadspolitiska satsningar. Vi förutsätter att dessa medel allsidigt fördelas mellan olika utbildningar och även kommer de mindre och medelstora högskolorna till del.
Fyrstadsområdet behöver ett mer mångsidigt näringsliv. Ett led i utvecklingen av detta är högskoleutbildning, som säkerställer en högre utbildningsnivå i regionen. Sedan riksdagen mot regeringens förslag beslutat om inrättandet av högskolan i Trollhättan--Uddevalla har högskolan nu påbörjat sitt reguljära arbete. Högskolan har till UHÄ ansökt om ytterligare utbildningsplatser för att rationellt kunna rekrytera och fördela lärarkrafterna.
Det är enligt vår uppfattning mycket viktigt för att tillväxten långsiktigt skall kunna användas som motor också i Fyrstadsområdet att de förslag högskolan i Trollhättan-- Uddevalla lagt till UHÄ beaktas vid beslut om inrättande av ytterligare utbildningsplatser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vid inrättandet av fler platser i högskolan beakta behovet av platser i högskolan Trollhättan--Uddevalla.
Stockholm den 6 mars 1991 Anders Castberger (fp) Elver Jonsson (fp)