I regeringens proposition om ''näringspolitik för tillväxt'' finns inte Sjuhäradsbygden med. Jag tycker att det är anmärkningsvärt att regeringen behandlar Sjuhäradsbygden på detta sätt. Regeringen har under hösten på flera sätt blivit uppmärksammad om den situation som föreligger och vilken utveckling som under det senaste året varit rådande i Älvsborgs län och då speciellt i Sjuhäradsbygden. Framförallt är det tekoindustrin som har stora problem. Problem som inte löser sig själva. En del av problemen är till och med skapade av de beslut som regeringen medverkat till, jag tänker då i första hand på den uppsägning av multifiberavtalet och därmed följande borttagande av begränsningarna av lågprisimporten, som regeringen initierat. Jag tänker också på regeringens beslut att inte medverka till att försvaret köpte och sydde sina nya uniformer i Sverige. Regeringens passivitet när det gäller investeringar i järnvägar och vägar drabbar också Sjuhäradsbygden hårt.
För någon månad sedan var industriminister Rune Molin i Borås på en tekodag. Det var inte mycket han hade med sig den gången heller, men litet var det ändå, t.ex. så skulle högskolan få mer resurser. Men inte ens det finns med i denna proposition om tillväxt och satsningar på bl.a. högskolor. Detta är mycket allvarligt eftersom högskolan har en viktig roll att spela i den omdaning och uppbyggnad av näringslivet som måste ske.
Jag har i en motion i januari, motion 1990/91:Ub554 ''Slå vakt om Sjuhäradsbygden'', beskrivit den situation som då rådde. Situationen har inte blivit bättre därefter. Nu börjar de långtidsarbetslösa bli utförsäkrade. Som jag beskrev redan då så är utvecklingen av långtidsarbetslösa i Sjuhäradsbygden mycket alarmerande.
Förväntan var stor, att det skulle komma förslag i den nu aktuella propositionen om satsning på utbildning, insatser för teko, färdigställande av riksväg 41, investeringar för pendeltåg Borås--Göteborg och en tidtabell för byggande av Götalandsbanan. Att det skulle komma ett ett Sjuhäradspaket.
Jag skall i denna motion ta upp frågan om ytterligare ökade resurser till högskolan. I övrigt har jag redan lagt förslag i motion 1990/91:Ub554.
Slå vakt om Sjuhäradsbygden
I denna motion finns de förslag som om de genomfördes skulle ge en vändning av utvecklingen här i Sjuhäradsbygden. Jag återger förslagen i korthet.
Teko
Samma importregler som EG för tekoprodukter Utvecklingslån för tekoföretagenEtt nytt utvecklingsprogram för teko (borde funnits med i denna proposition om näringslivets tillväxt)Ändrade upphandlingsregler för stat, kommun och landstingEn socialklausul för upphandling av tekovaror
Jordbruk, miljö
En kraftig satsning på biobränslenÅkerjorden utnyttjas och landskapet hålls öppet
Småföretag
Sänkta arbetsgivaravgifter för små företag Rättvisare skatteregler för små företag
Högskolan
Inrättandet av en 50 poängs barnskötarkurs Inrättandet av en fritidspedagoglinjeInrättandet av en professur inom tekoVidareutveckling av tekoutbildningarTefo i sin helhet till BoråsSIND:s program teko sköts av Proteko i Borås
Nyföretagande
Ett BB för nyföretagande i anslutning till högskolan i BoråsFortsatt satsning på småföretag via SIFU
Järnvägar--vägar
Pendeltrafik på järnvägen mellan Borås--Göteborg Starta byggandet av GötalandsbananAtt riksväg 41 byggs färdigt med start omedelbartBeläggning av det mindre vägnätet
Statlig utlokalisering
Del av postgirot till BoråsAnnan utlokalisering som kan bli aktuell
AMS
Satsning på utbildningÄven pengar till beredskapsarbeten
Förstärkning av utbildningarna vid högskolan i Borås
Det är anmärkningsvärt att det i propositionen inte finns några ytterligare satsningar på högskolan i Borås, det borde varit en naturlig satsning för framtiden. Borås högskola är fortfarande en liten högskola och är, för att spela den roll den kan göra bygden, i behov av ytterligare resurstillskott. Det vore lämpligt att i detta sammanhang göra den ytterligare satsning som industriministern lovade vid sitt besök i Borås i januari.
Utöver de satsningar som jag föreslog i motion 1990/91:Ub554 föreslår jag nu en utbyggnad av ingenjörsutbildningen i Borås. Borås har många sökande till de tekniska linjerna, men endast 30 % av de sökande kommer in. Vid full utbyggnad, enligt nuvarande planer, kommer det att finnas 150 intagningsplatser till ingenjörsutbildningen (80 poäng). Det skall då ställas mot antalet ansökningar som alltså är mer än tre gånger så stort.
Det finns ett mycket stort behov av utbildning av byggnadsingenjörer, varför det i rådande situation vore lämpligt att nu starta en sådan linje. Det finns redan en grund för denna utbildning genom den verksamhet som redan finns vid Statens Provningsanstalt. Kommunen har åtagit sig att ordna lokaler för denna utbildning. Utbildningen kan alltså startas utan att kostnaderna blir stora.
Från högskolan har påtalats behovet av att öka resurserna för fristående kurser. Dessa kurser är viktiga för vidareutbildning och skulle kunna ge många i bygden möjlighet att bygga på den utbildning de redan har. För att kunna öka utbudet av fristående kurser behöver högskolan ett ytterligare anslag på 0,5 miljoner kronor per år.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om en utökning av ingenjörsutbildningen vid högskolan i Borås,
2. att riksdagen beslutar att starta en utbildning för byggnadsingenjörer vid högskolan i Borås,
3. att riksdagen beslutar att anslå ytterligare 0,5 milj.kr. till högskolan i Borås för fristående kurser.
Stockholm den 5 mars 1991 Lennart Brunander (c)