Doktorandtjänster till högskolorna i Falun/Borlänge och Gävle/Sandviken
Regeringens proposition om näringspolitik för tillväxt innehåller många betydelsefulla förslag till åtgärder för att omstrukturera och stärka svenskt näringsliv. Ett av dessa är förslaget om en ökning av forskarutbildningen inom det tekniska området genom inrättandet av ett stort antal nya doktorandtjänster.
Denna ökning av utbildningsnivån är angelägen och väl motiverad i propositionstexten. För att kunna genomföra denna utbildningsökning är det dock nödvändigt att ta tillvara alla de resurser som finns för detta. De mindre och medelstora högskolorna kan här ge värdefulla bidrag.
En stimulerande teknisk utbildningsmiljö i form av lärare med hög kompetens (högskolelektorer, adjungerade professorer och extra professorer) och stora investeringar i utrustning har i samband med inrättandet av ingenjörsutbildningarna byggts upp vid flera av de mindre och medelstora högskolorna. Möjligheterna är därför goda för att utveckla forskningsmiljöer. En utökning av antalet doktorandtjänster förutsätter ett större antal handledare. Det är nödvändigt att lärarkompetensen vid de mindre och medelstora högskolorna utnyttjas härför. Detta skapar också större möjligheter för dessa högskolor att förverkliga målsättningen att forskningsanknyta utbildningen. En ökning av antalet doktorandtjänster förutsätter också ett ökat intresse för forskarutbildning bland dem som genomgår grundutbildningen. Redan i dag har många institutioner svårigheter att rekrytera forskarstuderande. Det är därför viktigt att rekryteringsbasen vidgas till att också omfatta de mindre och medelstora högskolorna.
Vid högskolorna i Falun/Borlänge och Gävle/Sandviken har särskilda satsningar gjorts inom ramen för Bergslagens tekniska högskola. Detta innebär bl.a. att materialfysikutbildningens (en civilingenjörslinje) senare del läses vid dessa högskolor. De båda högskolorna strävar därtill efter största möjliga samverkan vad gäller forskningsverksamheten -- det gäller såväl innehåll som struktur. Detta görs även i nära samarbete med lantbruksuniversitetets avdelning i Garpenberg och med statens institut för byggnadsforskning i Gävle. Förutsättningarna är här stora för att bygga upp en forskningsmiljö med nätverksstruktur. Dessa resurser bör utnyttjas för att utöka landets forskarutbildning genom att 10 doktorandtjänster förläggs till vardera högskolan i Falun/Borlänge och högskolan i Gävle/Sandviken. Tjänsterna knyts förslagsvis till matematik- naturvetenskapliga fakulteten vid universitetet i Uppsala.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om doktorandtjänster till högskolorna i Falun/Borlänge och Gävle/Sandviken.
Stockholm den 6 mars 1991 Arne Mellqvist (s) Iris Mårtensson (s) Bengt-Ola Ryttar (s)