I folkpartiets kommittémotion med anledning av proposition 1990/91:18 om ansvaret för skolan instämmer partiet i propositionens inriktning att den svenska skolan behöver decentralisering.
Men viktiga inslag i en liberal skolpolitik saknas. Folkpartiets avgörande invändning är att decentraliseringen inte går tillräckligt långt. Sverige kommer fortfarande att ha en politikerstyrd skola. Vi anser att det är dags att pröva en skola som mer formas av de verksamma: konsumenterna -- i första hand elever och föräldrar -- och de professionella pedagogerna, alltså lärarna.
Den nya skolan ''kräver en annan statlig skoladministration än dagens'' -- en uppfattning som på många punkter kan delas. När det gäller de särskilda enheterna för uppföljning, utvärdering och tillsyn kommer uppenbarligen propositionens förslag att innebära att Kalmar län och Kronobergs län förs till den södra regionen med anknytning till högskolorna i Malmö/Lund. Enheten där skall underställas landshövdingen i Malmö.
Som representanter för Kalmar län och Kronobergs län motsätter vi oss starkt denna utformning. Den sydöstra delen av Sverige har helt annan struktur än de sydvästra länen och kommer att hamna i ett diskriminerande minoritetsläge.
De tre sydostlänen Kalmar, Kronoberg och Blekinge bör i stället sammanföras i en region. Denna får då också en naturlig anknytning till ett planerat sydostuniversitet och till de två lärarhögskolor som finns i regionen (Kalmar och Växjö).
Den sydöstra regionens utbildningsenhet bör utöver tillsyn, uppföljning och utvärdering också få ansvar för fortbildningen inom området. Denna har redan i stor utsträckning skett i samarbete inom detta område och denna utveckling bör fortsätta.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en sydostregion bildas för tillsyn, uppföljning och utvärdering samt fortbildning för Kalmar, Kronobergs och Blekinge län.
Stockholm den 26 oktober 1990 Ingrid Hasselström Nyvall (fp) Charlotte Branting (fp)