I en rapport, ''Omvärldskunskap:SO'', från SO-delen inom det nationella utvärderingsprogrammet vid institutionen för pedagogik i Göteborgs universitet, har Gunilla Svingby m.fl. redovisat bl a följande beträffande ämnet religionskunskap på grundskolans mellanstadium.
Att religionskunskap är det ämne som tillsammans med samhällskunskap har lägst status i SO-gruppen framgår i olika sammanhang av lärarnas svar. Det är det ämne som flest lärare valt bort antingen genom att låta andra lärare ta över eller genom att inte undervisa alls eller i begränsad omfattning. 25 procent av lärarna i vår undersökningsgrupp anger inget område som kan räknas till ämnet religionskunskap. Ytterligare 25 procent anger endast ett eller två arbetsområden. Av detta kan man dra slutsatsen att endast hälften av lärarna undervisar i ämnet i någorlunda rimlig omfattning i relation till läroplan och övriga ämnen.
Av rapporten framgår vidare att mer än 60 procent av lärarna menar att religionskunskap är det svåraste ämnet. De främsta orsakerna härtill är, menar man, elevernas ointresse, elevernas oförmåga att förstå ämnet samt lärarens egen okunnighet i ämnet. Endast 14 av samtliga lärare som har besvarat enkäten (157 st) har angett att de arbetat med någon eller några livsfrågor.
Rapporten ger en skrämmande bild av hur det förhåller sig med undervisningen i det mycket viktiga ämne, som religionskunskapen är. Särskilt allvarligt ter sig, enligt min mening, det ringa utrymme och den undermåliga behandling, som den kristna läran uppenbarligen får i undervisningen. Det är oerhört viktigt, att den unga människan bibringas kunskaper om den kristna etiken som ett rättesnöre i tillvaron. Till skolans viktigaste uppgifter hör att ge eleverna en god fostran. Detta kan ske på skilda sätt inom ramen för all undervisning och övrig verksamhet. Särskilt naturligt är det vid religionsundervisningen.
Rapporten klarlägger alltså otvetydigt, att det finns mycket allvarliga brister i religionsundervisningen. Lärarna har själva vitsordat, att de inte besitter tillräckliga kunskaper i ämnet.
Detta vittnar om att lärarutbildningen på området är bristfällig, vilket givetvis måste leda till att kraftfulla åtgärder vidtages, för att åstadkomma en kvalitativt god utbildning. Regeringen har det främsta ansvaret för att detta kommer till stånd.
Det ankommer också på skolledningarna, att fästa största allvar vid vad rapporten redovisat. Undervisningen i religionskunskap får givetvis inte enbart ske på en höft. Den måste genomföras i enlighet med vad gällande läroplan föreskriver. Larmrapporten utgör en allvarlig påfordran till de direkt ansvariga vid varje skola att föranstalta, att de påtalade bristerna så långt möjligt elimineras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ämnet religionskunskap i grundskolan.
Stockholm den 25 januari 1991 Hans Nyhage (m)