Under den senaste tiden har en rad detaljregleringar inom skolans område avskaffats. Ett enklare statsbidragssystem är på väg liksom en nedskärning av den centrala och regionala skolbyråkratin. Dessa förändringar ger kommunerna nya möjligheter att anpassa sin verksamhet till lokala behov och förutsättningar. Det finns dock fortfarande mycket kvar att göra inom detta område.
De regler som finns kvar omöjliggör bl.a. skoldrift i entreprenadform. Det är i dag inte möjligt för en kommun att ge en utomstående organisation eller ett företag i uppdrag att driva utbildning på gymnasienivå. Enda undantaget är så kallad inbyggd utbildning.
Särskilt i Stockholmsområdet skulle utbildning driven i entreprenadform kunna vara en attraktiv möjlighet. Inom regionen finns ett stort antal mycket specialiserade utbildningslinjer. Många av dem fordrar dyr och utrymmeskrävande utrustning för att kunna få den kvalitet vi begär av våra skolor. Det är inte alltid möjligt för kommunerna att leva upp till dessa krav utan att drabbas av orimliga kostnader.
I flera fall ger samarbete med t.ex. branschorganisationer en bättre och mer flexibel utbildning. Entreprenad bör kunna vara en av flera möjliga organisationsformer. En fördel vore att kommunerna inte behöver binda kapital eller resurser i samma utsträckning som annars, och det kan förutsättas att entreprenören ser fördelar med att mer nära driva och organisera grundutbildningsverksamhet som annars kanske inte ens skulle kunna erbjudas ungdomar.
Det vore logiskt att följa upp decentraliseringen och den minskade centrala styrningen inom andra av skolans områden genom att avskaffa hindren för gymnasieutbildning i entreprenadform.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att hindren för gymnasieutbildning på entreprenad undanröjs.
Stockholm den 25 januari 1991 Birgitta Rydle (m) Elisabeth Fleetwood (m) Jan Sandberg (m) Knut Billing (m)