Enligt hemspråksreformen 1977 har invandrarelever i våra skolor erhållit undervisning i sitt hemspråk, dvs det språk som ''är ett levande inslag i deras hemmiljö'' samt även möjligheter till stödundervisning och/eller studiehandledning i detta språk.
De har också erhållit stödundervisning i svenska och har kunnat läsa svenska som främmande språk, numera benämnt ''svenska som andra språk''.
Dessa möjligheter, hur välmenande de än har varit, har gjort att barnens skolschema blivit sönderhackat och att de gått miste om annan undervisning. Tillgången på utbildade lärare i invandrarspråken varierar i hög grad. Alla elever har inte fått den undervisning de behövt och eleverna har inte kunnat motiveras till helhjärtade insatser. Å andra sidan har invandrarläraren ibland blivit det fasta punkten i en del invandrarbarns skoltillvaro och något av en kurator.
I kommuner med stort elevunderlag har undervisning på annat språk än svenska bedrivits, dels i s.k. hemspråksklasser, dels i s.k. sammansattklasser (en grupp med svenska och en grupp med annat språk som modersmål). Denna form har dock icke gällt för s.k. förberedelseklasser.
På de flesta håll har grupperna emellertid varit små och undervisningen har därför blivit mycket kostnadskrävande.
År 1967 startade i Stockholm s.k. centraliserad undervisning i språk och kultur för invandrarbarn. Det började med några tiotal barn från ett par språkgrupper, som varje lördag fick några timmars hemspråksundervisning i Gustav Vasa-skolan.
Så småningom samlades även tusentalet elever, representerande över tjugo språkgrupper och ett trettiotal olika nationaliteter varje lördag till fyra timmars undervisning. Undervisningen var frivillig men mycket uppskattad. I vissa fall ersatte den den ''vanliga'' hemspråksundervisningen, i andra fall fungerade den som ett komplement.
Språk och kultur upplevs och utvecklas bättre i en större grupp, gemenskap, säkerhet och självkänsla främjas.
''Lördagsskolan'' kunde också på grund av sin omfattning erbjuda små bibliotek och bredvidläsningsmaterial.
Det är att beklaga att majoriteten av Stockholms politiker beslöt lägga ned denna verksamhet.
Moderata riksdagsmotioner med detta innehåll har avslagits av riksdagens majoritet. I budgetpropositionen i år, 1991, föreslår regeringen vissa ändringar i reglerna för erhållande av bidrag till kommunerna för hemspråksundervisning. Bland förslagen för reformering av hemspråksundervisningen ingår möjlighet för kommunerna att anordna sådan utanför timplanebunden tid. Detta är oftast svårt att genomföra -- den icke timplanebundna tiden räcker ej till. Eleverna får svårt att välja mellan den ordinarie undervisningen och hemspråksundervisningen.
För att underlätta för dessa att kunna följa ordinarie undervisning och därutöver kunna delta i sin hemspråksundervisning måste den senare kunna erbjudas även på lördagar.
Större grupper från olika delar av kommun eller från flera kommuner skulle kunna undervisas samtidigt och tillsammans. Detta är i dag icke möjligt med samma statsbidrag till kommunerna som i dag. Grundskoleförordningen bör ändras så att lördagsundervisning blir möjlig med samma ekonomiska villkor som gäller i dag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att 4 kap. 9 § grundskoleförordningen får sådan lydelse att hemspråksundervisning på lördagar möjliggörs.
Stockholm den 24 januari 1991 Elisabeth Fleetwood (m) Birgitta Rydle (m) Rune Rydén (m)