I Centralförbundets för Alkohol- och Narkotikaupplysning nyligen redovisade undersökning av konsumtionsvanorna rörande droger i åk. 9, redovisas såväl positiva som negativa fakta. Fortsatt nedgång på låg nivå av narkotikamissbruket är positivt. Årets studie bekräftar den ökning, som kunde noteras 1989, av andelen flickor som röker. För flickorna redovisas också en större ökning av konsumtionen av alkoholhaltiga drycker än för pojkarna i åk. 9.
Erfarenheterna från storstäderna är, att man närmar sig mellanölårens problematik. Det gäller t.ex. värnpliktiga och äldre. Deras konsumtionsvanor har grundlagts i tidigare år. Mot ovanstående bakgrund är det oroväckande, att ANT-konsulenterna försvinner och att länsskolnämnderna avvecklas.
Enligt riksdagens intentioner skall det nya skolverket ta hänsyn till detta, när den nya instruktionen skrives för skolverket. Ett föreläggande om någon form av obligatoriska ANT-planer bör kunna inskrivas.
Vidare är det angeläget att lärarkåren får en löpande fortoch vidareutbildning i detta komplicerade ämne, som ständigt tillförs ny problematik och värderingar.
Även lärarhögskolornas ämnesplaner bör beaktas i detta sammanhang, eftersom det är av vikt att hela lärarkåren känner ett ansvar för dessa frågor.
I framtiden bör varje kommun kunna redovisa, hur man planerat för ANT-undervisningen i sin skolplan för läsåret.
Vid de årliga kommande revisionerna kan man på detta sätt få synpunkter på positiva och negativa erfarenheter.
Som resurser för denna form av planering och undervisning kan nykterhetsrörelsens konsulenter, pedagogiska material, nykterhetsrörelsens folkhögskolor och folkrörelserna i övrigt nyttjas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skolans ANT-undervisning samt lärarutbildningen.
Stockholm den 25 januari 1991 Elver Jonsson (fp) Anders Castberger (fp) Stina Eliasson (c) Ulla Tillander (c) Marianne Samuelsson (mp)