Att avsluta läsåret i en avgångsklass på ett meningsfullt och värdigt sätt har varit ett problem alltsedan real- och studentexamina avskaffades. Därtill kommer att arbetet i avgångsklasserna på gymnasiet i realiteten måste avslutas ett par veckor före den faktiska avslutningsdagen på grund av betygsättning m.m. Därför blir skolarbetet under de två sista veckorna i många fall endast en ''fråga om att hålla skenet uppe''. Närvaron och ordningen blir inte vad den borde vara.
Det finns anledning att dra konsekvenserna av de faktiska förhållandena och avkorta läsåret i avgångsklasserna samt avsluta skolarbetet med någon form av examen.
Sune Askaner har i en artikel i Skolledaren 1/1991 skissat hur tidsschemat skulle kunna se ut för de sista skolveckorna för avgångsklasserna:
1. Arbetet avslutas sista vardagen i maj -- gärna med någon eller några ''examensdagar'', som utformats lokalt.
2. Eleverna får lov under de återstående läsdagarna -- i allmänhet ungefär en skolvecka.
3. Betygen avhämtas eller skickas ut omkring den 10 juni, vilket bör ge lärare och kanslipersonal tillräcklig tid för slutlig betygssättning och betygsutskrivning.
4. Ansökan till högskolan kan liksom nu göras den 15 juni.
Detta synes vara ett bra förslag, som det är angeläget att genomföra i praktiken. Erforderliga ändringar, som möjliggör detta, bör därför göras i de förordningar, som är relevanta.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om återinförande av skolexamen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheterna att avkorta läsåret för avgångsklasserna i grundskolan och gymnasiet.
Stockholm den 25 januari 1991 Birger Hagård (m)