1984 bildade Skåne Hembygdsförbund i Malmöhus och Kristianstads län och Landskrona kommun Stiftelsen Skånehantverk. Ändamålet var att inom Citadellet i Landskrona under ledning av en av stiftelsen anställd intendent möjliggöra skolning av hantverkare och vidareutbildning av byggnadshantverkare i äldre tekniker avseende iordningsställande av äldre byggnader och föremål i Skåne. Hit kan föreningar, kyrkor, kommuner och privatpersoner vända sig om man behöver hjälp med byggnadsrestaureringar, konservering av konstföremål, ombindning och nybindning av böcker, lagning och nytillverkning av metallföremål, renovering av textilier, möbler, papper, o.s.v.
Intresset för stiftelsens verksamhet är mycket stort. Behovet av renovering av gamla kulturskatter är så omfattande att det inte låter sig överblickas.
Målsättningen är att bidraga till att äldre föremål och byggnader omhändertas på ett kunnigt sätt och till hantverkets fortbestånd genom praktiskt inriktad utbildning.
Från vår sida har vi vid flera tillfällen i riksdagen tagit upp frågan om utbildning av lärlingar vid Stiftelsen Skånehantverk på Citadellet i Landskrona.
De inom stiftelsens ram verksamma hantverkarna och konservatorerna är egna företagare, vilka enligt skrivna kontrakt skall arbeta i överensstämmelse med de riktlinjer och stadgar som fastslagits av stiftelsen.
Vid stiftelsen Skånehantverk finns följande hantverkskategorier representerade: arkitekt, bokbindare, förgyllare, inredningsarkitekt, målare, målerikonservator, möbelkonservator, papperskonservator, porslinsrestauratör, silver- och mässingssmed, snickare, stuckatör, tapetserare samt textilrestauratör.
För ett antal hantverkskategorier är det i dag nödvändigt att söka sig utomlands då utbildningsmöjligheter saknas i Sverige. Det är således för närvarande svårt att skaffa sig en adekvat hantverksutbildning i vårt land.
Vid Citadellet i Landskrona tar de etablerade hantverkarna i dag emot praktikanter från Värnhemsskolan i Malmö. Hantverkarna får ersättning från skolan för att de tar emot praktikanter, eftersom handledningen medför att de går miste om sin arbetsförtjänst.
Den hantverkstekniska linjen vid Värnhemsskolan omfattar två år. Ämnen som ingår i utbildningen är i huvudsak hantverksteknik, svenska och något av tillvalsämnena engelska, matematik, bild eller musik. Ämnet hantverksteknik innehåller bl.a. verktygsinlärning, verktygsvård, slipning, hantverkshistorik, ritningsläsning, materialkunskap, kostnadsberäkning, svetsning, färg och formgivning, maskin- och bänkarbeten, arbete med läder, keramik, trä och metall. Därtill kommer möbelrenovering, ytbehandling, pneumatik, fördjupning i respektive elevs yrkesval samt tre veckors praktikperiod. Under årskurs 2 är ämnet hantverksteknik i form av praktiktimmar förlagda på praktikplatser.
Efter att denna hantverkstekniska linje avslutats finns det möjlighet att söka in på en ettårig högre specialkurs i hantverksteknik. Denna specialkurs består i huvudsak av praktik hos etablerade hantverkare, men även ämnen som företagsekonomi och data, distributionskunskap, idrott (ergonomi) samt konst- och stilhistoria studeras.
I Skaraborgs län finns det hantverksutbildning vid AMU i Skövde. Utbildningen som ges avser träbildhuggare (ca 52 veckor), förgyllare (ca l0+30 veckor), dekupörer (ca l0+30 veckor), möbelrenoverare (ca l0+40 veckor) samt stoppmöbelutbildning/tapetserare (ca l8 veckor). Även en påbyggnadsutbildning för tapetserare finns, vilken omfattar ca 22 veckor. Dessa utbildningar ger de grundläggande kunskaperna, men kan inte ge en adekvat yrkesutbildning.
Konservatorsutbildningen finns sedan några år tillbaka i Göteborg, dock ingår ej möbler. Samarbetet mellan denna utbildning och stiftelsen Skånehantverk är gott, då stiftelsens konservator ofta tillhandahåller den fleråriga praktik, som behövs för att kunna ansöka till Göteborg, inom t.ex. målerikonservering.
Det pågår diskussioner och underhandlingar i avsikt att kunna förlägga en nordisk möbelkonservatorskola till Citadellet i Landskrona. Detta har sin grund i dels den naturliga kopplingen till verksamheten vid stiftelsen Skånehantverk, dels genom närheten till institutioner som Lunds universitet, Kulturen i Lund, Konservatorskolan i Köpenhamn, Nationalmuseum i Brede samt möbelkonserveringsavdelningen på Fredriksborgs slott.
För en blivande möbelkonservator är en traditionell möbelsnickeriutbildning omfattande tre år en nödvändig och omistlig förutbildning. En sådan utbildning skulle ge allmän behörighet till högskolestudier.
Målsättningen att starta en möbelkonservatorutbildning som bygger på hantverksmässiga och vetenskapliga principer förutsätter sannolikt ett statligt huvudmannaskap på högskolenivå. Det föreligger ett stort behov av en sådan här specialiserad utbildning, och då inte minst sett ur ett nordiskt perspektiv. Utbildningen bör också samordnas med etablerade konservatorsutbildningar.
Vid Lunds universitet och då närmare bestämt institutionen för konstvetenskap och avdelningen för organisk kemi 1 -- Kemicentrum -- pågår ett tvärvetenskapligt projekt, benämnt Arkeometri i konstvetenskapen. Detta projekt efterträdde ett projekt som benämndes ''Gamla material och tekniker i måleriet''.
Syftet med projektet är att genom sammanföring av kunskaper och metoder inom humaniora, naturvetenskap och konservering och därigenom nå ny kunskap om målningens sammansättning, uppbyggnad och bevarande.
I tidigare projekt har ingått analyser av skiktföljd, underlagets beskaffenhet, pigment, bindemedel och ytbehandling. Utforskning har gjorts vad gäller bemålning av träskulpturer, möbler och byggnader, samt konstmålningar på mur eller flyttbara underlag.
Ett exempel på värdet av tvärvetenskaplig forskning är utforskningen av limmet som bindemedel i måleriet. Inom projektets ram pågår samarbete med Konservatorskolan i Köpenhamn och konservatorerna inom stiftelsen Skånehantverk (Citadellet).
Forskningsledningen för projektet har förklarat sig vara mycket intresserad av att bedriva limforskning i anslutning till Citadellet i Landskrona. Detta för att i framtiden kunna arbeta i nära samarbete med yrkesverksamma konservatorer och hantverkare.
Det måste vara en statlig angelägenhet att se till att vi i Sverige kan tillgodose behovet av hantverksutbildning. Detta dels för att det finns en uppenbar risk att hantverkskunskapen går förlorad, dels att det i vårt samhälle finns ett behov av att få hantverksarbeten utförda.
Alla förfrågningar som kommer till Stiftelsen Skånehantverk angående lärlingsutbildning är från personer som redan genomgått gymnasieutbildning. Många av dessa vill inte genomgå gymnasiet en gång till och det upplevs av många som ett problem. Utbildning med den inriktning som här avses borde enligt stiftelsen ligga på en eftergymnasial nivå, inte minst för att höja yrkenas status.
Det är i vissa fall udda men värdefulla hantverksyrken det gäller och situationen är ofta den att högstadieelever helt enkelt inte är mogna och beredda att välja dessa yrken. En satsning borde enligt vår uppfattning genomföras på en eftergymnasial utbildning med hantverksinriktning. Citadellet i Landskrona är en lämplig plats för detta.
För att säkerställa rekryteringen och motivationen för att genomgå hantverksutbildningen finns det anledning att lägga den på högskolenivå eller motsvarande.
På Citadellet i Landskrona finns det redan så mycket hantverkskunskap samlad samt erfarenheter av sådan utbildning att det där finns naturliga förutsättningar för ett vidareutvecklat hantverkscentrum och med koncentration av landets resurser inom hantverksutbildningen.
Med hänvisning till ovanstående hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hantverksutbildning vid Citadellet i Landskrona,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett hantverkscentrum på Citadellet i Landskrona.1]
Stockholm den 25 januari 1991 Ulla Tillander (c) Kjell-Arne Welin (fp)
1 1990/91:N325