Skolhälsovården har i vårt land en betydelse för folkhälsoarbetet som inte i tillräckligt hög grad har uppmärksammats. Det väsentligaste i lärarnas uppgift måste vara att bedriva undervisning och i mycket liten del att ersätta de insatser som skolhälsovården idag står för. Det är därför oroande om i den nya skolorganisationen skolhälsovården inte längre får en självskriven plats.
Alla barn i vårt land har skolplikt och det innebär att alla barn också skall ha de praktiska förutsättningarna att klara av skolgången. Skolhälsovården är ett ovärderligt stöd för att detta skall bli möjligt. Många barn har tack vare skolsköterskans insatser kunnat tillgodogöra sig sin skolutbildning. Skolhälsovården utgör ett starkt stöd för den pedagogiska personalen.
Handikappade barn med s k osynliga handikapp ökar, det gäller främst allergiska barn. Skolsköterskorna är här den naturliga samarbetspartnern för både föräldrar, lärare och barn. Skolkuratorerna och skolsköterskorna får ofta det första förtroendet från barn som far illa på grund av föräldrars alkoholmissbruk, misshandel eller incest.
Det finns därför starka skäl att i den nya skolorganisationen slå fast behovet av en fortsatt väl fungerande skolhälsovård. Folkhälsan, skolan och inte minst barnen tjänar på detta.
Med stöd av det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skolhälsovårdens ställning i den nya skolorganisationen.
Stockholm den 24 januari 1991 Karin Israelsson (c)