En av de viktigaste grundstenarna för demokratin är att alla medborgare kan läsa och skriva. Den som inte kan läsa kan inte tillgodogöra sig skolundervisning, inte delta i arbetslivet på lika villkor och inte heller skaffa sig den information som behövs för att medverka i den demokratiska processen. Den som inte kan skriva kan ha svårt att få sin rätt och hävda sin åsikt.
I Sverige lämnar mellan 5 000 och 10 000 elever varje år grundskolan med bristande kunskaper i läsning och skrivning, trots att de har begåvningsmässiga förutsättningar att lära sig läsa. För var och en av dem innebär det stora svårigheter genom hela livet. För samhället innebär det också en väsentlig förlust, genom att en stor del av arbetskraften inte har möjlighet att fullt ut använda sina resurser.
Anledningen till att många elever har svårt att lära sig läsa och skriva är att de har ett specifikt handikapp med biologisk bakgrund, som förr kallades ordblindhet men som nu kallas dyslexi. Det är inget isolerat problem för en liten grupp elever utan man räknar med att ca. 10 procent av befolkningen lider av detta handikapp i större eller mindre grad.
Kunskapen om dyslexi måste bli större i hela skolsystemet, från förskola till högskola. Förutsättningen för att en elev ska kunna få den undervisning som behövs är ju att handikappet över huvud taget upptäcks. Alltför många elever betraktas än idag, på grund av sina svårigheter, helt felaktigt som slöa, okoncentrerade, obegåvade eller t.o.m. socialt störda. Att få en sådan stämpel innebär givetvis svåra konsekvenser för den enskilda individen.
När lärarna en gång gjorts medvetna om handikappet, är det emellertid inte särskilt svårt att känna igen. Redan i förskolan kan man upptäcka de barn som är i riskzonen. Man vet att majoriteten är pojkar, de har ofta problem med motoriken och med koordinationen mellan höger och vänster sida. De kan ha svårt att tala och att uppfatta hörsel- och synintryck. De kan också ha svårigheter att styra röst och rörelser och uppfattas därför ibland som störande. De har mycket tidigt en bild av sig själva som avvikande men kan inte förstå varför. Många drar sig tillbaka och gör sig osynliga. Andra blir värstingar för att bli bäst på något. Undersökningar visar att det finns en kraftig överrepresentation av läs- och skrivsvårigheter bland människor som hamnar på ungdomsvårdsskolor och i fängelser. För att elever med dyslexi ska bli jämlika med andra elever krävs ett antal åtgärder.
Alla lärare i förskola, grundskola, gymnasium och högskola, men också inom vuxenutbildningen, bör få grundläggande kunskaper för att lära sig känna igen elever med dyslexi.
När lärare misstänker att en elev har läs- och skrivsvårigheter måste skolan ha redskap att kartlägga problemet.
Eleven måste få specialundervisning i läsning och skrivning som bygger på kunskaper om just hans eller hennes speciella svårigheter. Varje elev har rätt att lära sig läsa så långt förmågan räcker.
Speciallärarutbildningen måste få en starkare inriktning på arbete med dessa elever. Att lära dyslektiker läsa och skriva är en uppgift som kräver gedigen utbildning.
Den elev som har svårt att läsa har ändå rätt att lära sig samma saker som kamraterna. Skolan måste skilja på kunskapsinhämtning och läsinlärning. Talböcker är ett bra medel för elever med läs- och skrivsvårigheter att lära sig läxorna.
Skolorna måste få centrala anvisningar för hur elever med läs- och skrivsvårigheter ska behandlas, t.ex. vid betygssättning och i provsituationer.
Många dyslektiker som finns i arbetslivet har stora problem med datoriseringen i företagen. Det behövs särskilda åtgärder för att hindra att de slås ut ur arbetslivet. Datorn kan, om den används rätt, vara en stor hjälp för den som har läs- och skrivsvårigheter.
Vid riksmötet 1989/90 begärde riksdagen att regeringen skulle överväga vad som kan göras i fråga om fortbildning för att öka lärares och speciallärares kompetens att undervisa elever med grava läs- och skrivsvårigheter. Vidare ansåg riksdagen att regeringen skulle överväga hur kostnaderna för produktion av talböcker för dessa elever skulle fördelas mellan stat och kommun.
I årets budgetproposition redovisar regeringen vilken fortbildning som redan finns för att öka lärarnas förmåga att känna igen och hjälpa elever med dyslexi. Det enda nya är att en särskild fördjupningskurs som ska bygga på speciallärarnas påbyggnadsutbildning kommer att startas 1991/92. I övrigt hänvisar regeringen till att kommunerna numera har ansvar för lärarnas fortbildning.
Det har inte kommit något åtgärdspaket. Inget initiativ har tagits för att lösa de problem med upphovsrätten som försvårar problemet med talböcker. Vi menar att det också fordras fortbildning som riktar sig till vanliga lärare. Dessutom bör det inom ramen för grundskollärarutbildningen finnas inslag som behandlar de specifika problem som barn med dyslexi har.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om åtgärder för elever med svåra läs- och skrivsvårigheter med de inslag som tagits upp i motionen,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur elever med svåra läs- och skrivsvårigheter skall få tillgång till läromedel inlästa på band.
Stockholm den 25 januari 1991 Lars Leijonborg (fp) Carl-Johan Wilson (fp) Margitta Edgren (fp) Barbro Westerholm (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp)