Antalet arbetsskador som beror på förslitningar och olika slag av belastningar ökar. Främst drabbas unga människor och allra mest utsatta är de unga kvinnorna inom LO-kollektivet. 61% av de unga kvinnorna inom kommunalarbetareförbundet har dagligen tunga lyft i sitt arbete.
En dålig arbetsmiljö, som förorsakar arbetsskador, måste förändras. Men man kan också förebygga uppkomsten av framtida arbetsskador genom att man under uppväxtåren, i grundskolan och i gymnasieskolan får lägga grunden till en god fysik.
Det finns forskare som menar att de skador som uppmärksammats framför allt hos den yngre generationen och som kallas förslitningsskador eller överbelastningsskador istället borde kallas inaktivitetsskador. Våra kroppar är skapta för ett fysiskt aktivt liv och inte det stillasittande liv som många av oss lever idag.
Utifrån denna kunskap är det viktigt att inom skolans ram ge alla elever en grundläggande fostran i gymnastik, lek och idrott. Istället för att som nu ifrågasätta idrottsämnet som obligatoriskt ämne på gymnasiet, borde diskussionen handla om en utökning och en utveckling av ämnet. Förutom kunskaper i olika idrottsgrenar liksom kunskaper i ergonomi, kroppsvård och kroppsmedvetenhet, måste t.ex. en ökad vikt läggas vid att fysiska aktiviteter är en viktig förutsättning för studieresultaten i övriga ämnen. Kunskapsinhämtandet blir effektivare om det varvas med fysiska aktiviteter. Kunskaper om idrottsämnets betydelse för studieresultatet måste också öka inom den övriga lärarkåren.
Idrottsämnet i skolan skall vara obligatoriskt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att idrottsämnet skall vara obligatoriskt,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utöka och utveckla idrottsämnet.
Stockholm den 24 januari 1991 Maggi Mikaelsson (v)