Ett stort problem i grundskolan är att så många olika aktiviteter pressas in på lektionstid. Därmed splittras undervisningen och eleverna går miste om kunskaper och färdigheter i de olika ämnena.
Det kan visserligen sägas att många av aktiviteterna är värdefulla och innehåller sådant som eleverna bör känna till eller uppleva, t.ex. information om tobaksrökning, alkohol, narkotika, besök av teatergrupper, konserter, temadagar av olika slag, Prao, information från olika organisationer, elevråd, ''husråd'', ''spelning''. Listan kan göras mycket lång.
Även på gymnasienivån är bortfallet stort. Även om man tar hänsyn till att visst bortfall består i att skrivtid läggs in tvärsöver schemat och därmed drabbar andra ämnen, visar företagna undersökningar på ett oacceptabelt stort bortfall av undervisningstid.
Mycket av lektionstiden går således åt för annat än undervisning. I skolan finns på många håll en stor medvetenhet om detta och man försöker i möjligaste mån planera in ''avbrotten'' i förväg för att lärare och elever skall känna till dem långt i förväg och planera arbetet därefter.
Problemen med att undervisningstid går bort kvarstår dock. Dessutom går inte alla ''avbrott'' att planera in. Det är inte rimligt att olika aktiviteter -- hur värdefulla de än är -- alltid skall gå före undervisningen. Det ger också eleverna intrycket att ''annat'' är viktigare än undervisning.
För varje ämne bör därför anges en garanterad minsta undervisningstid. Denna garanterade undervisningstid skall vara av sådan omfattning att eleverna får tillräckliga kunskaper i ämnet.
Därtill bör grundskolans timplan innehålla schemalagd ''tid till förfogande'' då många av de aktiviteter som i dag sker på lektionstid skulle kunna äga rum. Därmed skulle lektionstiden kunna fredas från avbrott.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en garanterad minsta undervisningstid,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ''tid till förfogande'' i grundskolan.
Stockholm den 25 januari 1991 Ann-Cathrine Haglund (m) Birgitta Rydle (m) Birger Hagård (m) Ulf Melin (m) Hans Dau (m) Birgit Henriksson (m) Rune Rydén (m) Göran Allmér (m) Elisabeth Fleetwood (m)