Hörselskadade bör liksom döva få möjligheter till en skola som tillgodoser deras behov av egen identitet som hörselskadade. Detta är en förutsättning för en stark självuppfattning, gruppgemenskap och verklig kommunikation. Dagens skolförslag om integrering tillgodoser inte detta.
I dagens skola med talspråkig undervisning blir hörselskadan ett problem och då används olika tekniska hjälpmedel för att kompensera detta, men eftersom dessa sällan fungerar på det sätt som man hoppats på, så kvarstår kommunikationssvårigheter i dålig ljudmiljö. Eleven får ofta påminna lärare och kamrater att använda mikrofon och att ta hänsyn eller så måste den hörselskadade läppavläsa, vilket kräver en oerhörd koncentration.
Den hörselskadade blir lätt utanför den sociala gemenskapen både inne i klassrummet och utanför på rasterna. En social dövhet uppstår.
Det behövs i stället en visuell kommunikation med teckenspråk som gör att alla elever, oavsett hörselskada, kan följa med i en diskussion. På detta sätt kan barndomshörselskadade få en undervisning som inte hämmas av hörselsvårigheter.
Enligt riksdagens beslut skall ett handikappinstitut inrättas i Härnösand den 1 juli 1991. I institutet inordnas också den regionala stödorganisationen för handikappfrågor. Det nya institutets uppgifter skall vara ''inriktade på de särskilda stöd- och utvecklingsinsatser som krävs för att elever med handikapp skall få sådana förutsättningar att genomföra sin skolgång som är så likvärdiga som möjligt med andra elevers''.
Vi anser att alla barn skall ha likvärdig utbildning och anser att det skall framgå i de direktiv som handikappinstitutet får. Vidare anser vi att institutet skall ta till vara de lokala och regionala stödorganisationernas erfarenheter i handikappfrågor. I dagsläget köper länsskolnämnderna hörselpedagogisk expertis från landstinget, men detta är inte tillräckligt, eftersom de egna samlade erfarenheterna, inventeringarna, ger en bättre bild av vilka behov de hörselskadade eleverna har.
Med anledning av det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillgodose hörselskadade elevers behov av undervisning på teckenspråk och möjlighet till social gemenskap,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att direktiven till handikappinstitutet skall tydliggöra alla barns rätt till likvärdig utbildning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det nya handikappinstitutet skall ta till vara de lokala, regionala handikapporganisationernas erfarenheter.
Stockholm den 25 januari 1991 Eva Goe s (mp) Anita Stenberg (mp) Ragnhild Pohanka (mp)