I propositionen föreslås att ansvaret för gymnasieelevernas resor och inackordering överförs till kommunerna. Detta är bra eftersom man då får ett sammanhållet ansvar både för utbildningen och för hur man praktiskt undanröjer geografiska hinder för studier.
Vad som är viktigt att framhålla är att detta inte får innebära begränsningar i elevernas möjligheter att fritt välja utbildning. Det måste vara möjligt att, på minst samma villkor som i dag, kunna välja utbildning med viss speicialinriktning, även om den inte finns på hemorten. Likaså är det viktigt att inga begränsningar sker beträffande möjligheterna att resa kollektivt. I stället bör detta uppmuntras både av miljöskäl och av trafiksäkerhetsskäl.
Det finns exempel på att det inom grundskolan, som har ett sammanhållet ansvar för utbildning och skolresor, finns kommuner som inte vill bidra till kollektivresor till skolan för elever som efter hård antagningsprövning antagits till skolgång i en speicalskola inom grundskolan i en större grannkommun, t.ex. Adolf Fredriks musikskola i Stockholm.
Även om skolmåltiderna för gymnasieelever inte tillhör den statsbidragsberättigade delen av skolverksamheten har de ändå stor betydelse för elevernas hälsa och deras prestationsförmåga. Det vore olyckligt ur rättvisesynpunkt om elev i gymnasieskola med skolmåltider inte fick åtnjuta rätt att delta i skolmåltiderna därför att hemkommunen ej vill betala för detta. Dessa elever är ju t.o.m. i en sämre situation beträffande mathållning än elever som går i skola i egen kommun.
Det vore bra om regeringen i samband med den aviserade lagregleringen av det kommunala uppföljningsansvaret för ungdomar efter grundskolan och hur detta kan anordnas i samverkan mellan kommuner, kunde tillförsäkra att elever inom samma skolenhet också har samma rätt till service och stöd under skoldagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om gymnasieelevernas möjligheter att fritt välja ubildning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheterna att resa kollektivt samt få likvärdig service under skoldagen.
Stockholm den 26 oktober 1990 Grethe Lundblad (s) Birthe Sörestedt (s) Ingegärd Anderlund (s) Johnny Ahlqvist (s) Bo Nilsson (s)