Skolverket
I propositionen föreslås att skolöverstyrelsen avvecklas och ett nytt ämbetsverk, skolverket, inrättas för skolväsendet. Jag föreslår att det nya ämbetsverket lokaliseras till Växjö, bl a av följande skäl:
Riksdagen har tidigare uttalat att i samband med att nya verk eller organ tillskapas, dessa bör placeras utanför Stockholm.
Riksdagen har beslutat om att lägga ner Kronobergs regemente i Växjö, I 11, varvid många arbetstillfällen går förlorade.
Kronobergs län har i motsats till flertalet andra län mycket liten statlig verksamhet, det bör därför vara dags för en statlig satsning i länet.
Växjö är en bra ort att leva och bo i med fin miljö och är därtill en skolstad av tradition med bl a högskola.
Uppföljning -- utvärdering -- tillsyn
I propositionen föreslås att länsskolnämnderna och fortbildningsnämnderna avvecklas och att sex nya enheter för uppföljning, utvärdering och tillsyn inrättas. Enheterna ska underställas landshövdingarna på de orter där enheterna placeras. Av resonemanget i propositionen att döma torde placeringen bli på de orter som i dag har universitet. Resurser skulle härmed ytterligare föras till regioner som i dag kan betecknas som ''överhettade''.
Enligt min mening kan det inte vara behövligt att tillskapa nya organ, när kommunerna enligt förslaget tar över viktiga delar av uppgifter och ansvar. Det kan också ifrågasättas om förslaget ur konstitutionell synpunkt är rätt och riktigt. En landshövding kan rimligen inte vara överordnad en annan landshövding.
Det bör, enligt min uppfattning när länsskolnämnderna avvecklas, istället ankomma på det nyinrättade skolverket att ansvara för en fältorganisation med tjänstemän som har sina arbetsuppgifter såsom tillsyn, uppföljning och utvärdering förlagda regionalt och lokalt. Därtill bör de vara direkt anställda vid verket.
Handikappfrågor inom skolområdet
Vidare föreslås i propositionen att det statliga ansvaret för handikappade elevers skolgång förs samman till ett nytt statligt institut. Därmed avvecklas länsskolnämndernas stödorganisationer ute i länen. I likhet med vad jag förordat när det gäller skolverkets uppgifter regionalt och lokalt bör även de tjänstemän som kommer att arbeta med handikappfrågor ute på fältet kunna vara direkt knutna till det nya ämbetsverket, skolverket. Handikappverksamhet bör jämställas med övriga funktioner och inte utsättas för särbehandling.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att lokalisera det nya skolverket till Växjö,
2. att riksdagen avslår förslaget om inrättande av sex regionala organ,
3. att riksdagen avslår förslaget om ett nytt institut på handikappområdet,
4. att riksdagen beslutar att till det nya skolverket knyta en fältorganisation med arbete regionalt och lokalt i frågor som rör tillsyn, uppföljning och handikapp.
Stockholm den 24 oktober 1990 Stina Gustavsson (c)