Det förekommer i dag att barn i skolan -- trots att de är uppvuxna i Sverige och har svenska föräldrar -- måste få stödundervisning i svenska.
Nyligen redovisades hur en flicka i en stockholmsförort får stödundervisning i svenska trots att hon har svenska föräldrar. Anledningen är att hon är ensam om att ha svenska som modersmål i sin klass. Alla hennes klasskamrater talar andra språk hemma.
Trots att de också enligt uppgift är födda i Sverige talar flertalet av dem inte en korrekt eller ens begriplig svenska. I själva verket kan cirka en tredjedel av hennes klasskamrater inte alls följa med i en undervisning som bedrivs på svenska.
I förskolan var problemet inte lika uttalat, eftersom barnen där blandades så att hälften av dem hade svenska som modersmål. Emellertid är situationen i skolan sådan att många med svenska som modersmål väljer att flytta från området innan deras barn börjar skolan.
Detta är en effekt av den förda politiken vad gäller val av undervisningsspråk. Stödet till hemspråken är så utvecklat att elever med annat modersmål än svenska över huvud taget inte lär sig det språk som talas i Sverige trots att de ofta är födda här.
Förhållandet är uppenbart orimligt och måste rättas till. Enligt vår mening måste den som inte bara tillfälligt vistas i Sverige också behärska svenska. Om så ej sker riskerar vederbörande att bli en andra rangens medborgare utan kontakt med det som händer i vårt samhälle och utan möjligheter att utnyttja sina medborgerliga rättigheter.
Den förda politiken skapar i värsta fall förhållanden som står i direkt motsättning till de mål vi satt upp för invandrarpolitiken: jämlikhet, valfrihet och samverkan.
Det är rimligt att avsikten med vistelsen i Sverige också vägs in som en förutsättning när man planerar undervisningen för elever som har annat hemspråk än svenska. Om avsikten är att under överskådlig tid vara i Sverige bör målet vara att på kortast möjliga tid skapa förutsättningar för att obehindrat kommunicera på svenska i såväl tal som skrift.
Att därtill underhålla och utveckla ett annat språk än svenska kräver en betydande arbetsinsats inte minst från eleverna själva. Sådan verksamhet bör dock enligt vår mening i betydande utsträckning kunna förläggas till annan tid än den ordinarie skoltiden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om invandrarelevernas behov av att utveckla färdigheterna i svenska språket,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avsikten med vistelsen i Sverige skall vägas in vid val av undervisningsspråk.
Stockholm den 25 januari 1991 Jerry Martinger (m) Elisabeth Fleetwood (m)